Programul „Junkers 2015″, o şansă pentru dezvoltarea locală

gligor si eurodeputatul BudaÎntâlnirea avută la Bruxelles de conducerea CJ Hunedoara şi o parte din primari cu europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia de Agricultură a Parlamentului European, s-a axat, printre altele, pe prezentarea programului „Junkers 2015″, prin care vor fi investite 315 miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene.

În cadrul acestui program de finanţare, partea română va propune UE proiecte care vizează dezvoltarea locală, iar decizia privitoare la selectarea proiectelor eligibile îi revine unei comisii de la nivelul Uniunii Europene, fapt de natură să înlăture bariera șicanelor politice invocate adesea de primarii români aflați în opoziție față de partidul aflat la guvernare.

În cadrul întâlnirii s-au evidențiat plusurile și minusurile relației București-Bruxelles. Una dintre problemele cu care se confruntă autoritățile locale este blocarea mai multor axe de finanţare în cadrul exerciţiului bugetar european 2014-2020, fapt de natură să aducă o atingere gravă interesul de dezvoltare al României.

De asemenea, întârzierile și inconsecvențele din Masterplanul pe Transporturi sau cele referitoare la Planul Naţional de Dezvoltare Regională sunt tot atâtea minusuri ale Guvernului de la București, evidențiate recent și de către comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu.