Ştiinţa Petroşani – forţă şi tradiţie

      Anul 1948 marchea începutul unui vis frumos pentru sportul din Valea Jiului..

download (15)Cu o istorie începută în urmă cu 67 de ani, odată cu înfiinţarea Institutului de Mine, Ştiinţa Petroşani este echipa care a format de-a lungul timpului caractere puternice şi a strâns  în jurul ei poveşti de viaţă ale unor oameni care, astăzi, vorbesc cu nostalgie depre ceea ce înseamnă sau a însemnat viaţa de sportiv, sus, în dealul Institutului.

De-a lungul istoriei sale Ştiinţa a trecut de la extaz la agonie şi invers. Au fost declinuri şi bucurii pe care cel mai bine le pot descrie cei care au scris istoria acestui club, renumit pentru victoriile împotriva granzilor ca Steaua, Dinamo, Timişoara sau Farul Constanţa. Declinul, însă, nu a ocolit nici dealul Institututlui, iar Ştiinţa a cunoscut, adesea, gustul amar al eşecului, cauzat în mare parte de lipsa posibilităţilor materiale

download (16)Asemeni păsării Phoenix, Ştiinţa a “reînviat” mereu şi parcă de fiecare dată a fost mai puternică. Anul 2011 este anul de glorie al echipei din Petroşani, universitarii cucereau, la acea vreme, primul şi unicul campionat din istoria echipei (Campionatul Naţional Universitar de rugby 7), iar jucătorii erau din ce în ce mai valoroşi.

Astăzi, din păcate, suntem din nou nevoiţi să vorbim despre regres, despre lipsa banilor, despre probleme care afectează tradiţia rugby-ului din Petroşani şi în general a sportului din Valea Jiului. Ştiinţa pare acum o echipă abandonată, o echipă care nu se regăseşte psihic, iar asta se vede şi în rezultatele din teren, universitarii reuşind în acest sezon o singură victorie, în faţa celor de la CSU AV Arad, cu scorul de 41-24.

Sperăm ca tradiţia sportului cu balonul oval, din Petroşani, să nu se afle la capăt de drum şi ne punem speranţa că Ştiinţa va mai “învia” odată, aşa cum ne-a învăţat de-a lungul istoriei sale. Tradiţia continuă, chiar dacă este greu, visul nu s-a terminat, durează de 67 de ani şi sperăm să dureze încă pe atât, cel puţin.