Legea pensiilor se modifică din nou. Cine va beneficia de majorări

                          Legea pensiilor se modifică  pentru a doua oară în 2015. Potrivit unui act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial, unii români care au muncit în grupele I și II de muncă, precum și în condiții deosebite sau speciale, vor beneficia de o majorare a pensiei.

pensionari1-500x375Persoanele care au lucrat în condiții mai grele de muncă și s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 vor beneficia, de anul viitor, de o majorare a pensiilor, se arată în Legea nr. 192/2015 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 504 din 8 iulie şi va intra în vigoare sâmbătă, .

Concret, noua lege vizează persoanele care au lucrat în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, înainte de 1 ianuarie 2011 (dată la care a intrat în vigoare nouă Lege a pensiilor).

„Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, potrivit legii, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade (…)”, scrie în actul publicat miercuri.

Aceste categorii de persoane vor beneficia de o creştere a punctajelor anuale realizate după cum urmează:

– 50% pentru perioadele în care au lucrat în grupa I de muncă sau în condiţii speciale;
– 25% pentru perioadele în care au lucrat în grupa a II-a de muncă sau în condiţii deosebite.

Măsura se va aplica celor pensionaţi înainte de 1 ianuarie 2011, care n-au beneficiat deja de alte majorări ale punctajelor anuale în bază:

– OUG nr. 100/2008;
– Legii nr. 218/2008;
– articolului 78² din Legea nr. 19/2000;
– articolului 169 din Legea nr. 263/2010;
– majorării punctajului pentru perioadele realizate în condiţii speciale după data de 1 aprilie 2001.

Pentru persoanele aflate în aceste situaţii, la numărul total de puncte realizate până la data recalculării impuse de noua lege se va adăuga numărul de puncte corespunzător majorării rezultate în urma aplicării creşterii de 25% sau 50% (amintită la începutul articolului).

Dacă în urma recalculărilor vor rezulta punctaje medii anuale mai mici, pensionarilor le va fi menţinut actualul punctaj mediu anual şi, implicit, cuantumul pensiei pe care o primesc.

Punctajul anual reprezintă, conform Legii nr. 263/2010, numărul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, acesta fiind obţinut prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare. Referitor la punctajul lunar, acelaşi act lămureşte ca acesta este „numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câştigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”.

Acesta este al doilea act normativ care va modifica în 2015 Legea pensiilor. Primul a fost publicat luna trecută, iar în baza acestuia persoanele care au lucrat mai puţin de şase ani în grupa I de muncă se pot pensiona mai devreme.

[slideshow_deploy id=’13842′]

sursa:avocatnet.ro