Vulcăneanul Eugen Linţa- o viaţă dedicată boxului

                             A luptat şi câştigat zeci de medalii într-un sport în care curajul şi onoarea erau principalele calităţi ale unui sportiv. Îşi punea mănuşile într-o vreme în care să practici un sport însemna doar pură pasiune, dedicare şi nu avantaje financiare. Campionul european WBO la box, categoria semigrea Alexandru Lăcătuș, un sportiv recunoscut în lume a fost pregătit de Eugen Linţa. El i-a pus mănuşile în mâini la clubul din Vulcan. România nu i-a oferit nimic lui Lăcătuş, a făcut-o Spania. Pugilistul lui Linţa şi-a recompensat ţara adoptivă cu o mulţime de medalii. Campionul a revenit acasă pentru o mică vacanţă şi prima oprire a făcut-o la maestrul său, la nea Linţa din Vulcan.

linta eugenBoxul este un sport drept în care curajul este principala armă în faţa adversarului, iar Eugen Linţa n-a dus lipsă de dârzenie. Greutăţile nu l-au ocolit atât în timpurile când boxa în ring cât şi după ce şi-a pus mănuşile în cui şi s-a dedicat antrenoratului. Din mâna lui au ieşit multiplii campioni, tineri care au învăţat de la fostul luptător ce înseamnă disciplina şi să te dedici unui sport cum este boxul. Sunt campioni naţionali şi internaţionali cizelaţi de antrenorul din Vulcan, dar şi arbitri internaţionali.

Eugen Linţa s-a apucat de box la scurt timp după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale, la Vulcan în Valea Jiului. Era tânăr, puternic şi dornic să lupte. S-a dus la sala de sport şi chiar dacă era imediat după război, culmea este că, îşi aminteşte nea Eugen, erau mai pregătite decât astăzi. Fiecare mină din Valea Jiului avea pe lângă ea câte un club în care se pregăteau sportivi în diferite discipline. Boxul era sportul rege, era doar pentru viteji „aşa cum este un miner”. Minele finanţau aceste cluburi, erau mândria lor şi „performerii” aduceau prestigiu întreprinderii. Era un motiv de fală! „În toamna lui 49 m-am apucat de box la mina Vulcan. Am boxat 17 ani, până în 66. Din 1970 am intrat ca antrenor. Lucram şi la mină în tot acest timp, am 34 de ani de subteran şi nu m-am dat înapoi de la muncă. Cât timp am fost boxer am fost la multe finale pe ţară, am luat multe medalii. Cam 41 de meciuri şi medalii am adunat în 14 ani de box. Am şi pierdut, dar am pierdut onorabil”, îşi aminteşte Eugen Linţa.

 

Valea Jiului era pepinieră pentru boxul românesc

 Era de neconceput ca o mină să nu ţină pe lângă ea şi un club de sport. Aşa se face că existau secţii de box şi la Lupeni sau Petroşani. Campionatele între mine erau aprige, iar la ele participau şi cluburile similare din restul judeţului, mai ales cel al siderurgiştilor din Hunedoara. Deşi sportivii nu primeau mai nimic pentru victoriile lor, în afară de recunoaştere şi respectul ortacilor, pentru ei era totul. „Nu se ducea nimeni la box pentru bani. Se ducea pentru sport, pentru plăcere. Adevărul este că era dezvoltat pe vremuri acest sport. Valea a dat mulţi campioni, a dat şi la categoria grea şi super grea. Pe vremuri ajuta sindicatul, primările, toţi săreau să dea o mână pentru ca sportivii să facă performanţă. Ăştia nu mai ajuta, au promis dar au uitat. Mă refer a cei din ziua de azi. Au promis şi când am fost după ajutor mi s-a spus să las boxul”, spune cu regret maestrul.

 

Palmares

În afara celor peste 40 de medalii câştigate cu sudoare şi sânge de cele mai multe ori, Eugen Linţa se mândreşte însă cu „elita”. Piesele cizelate de el şi care astăzi sunt staruri la nivel mondial în acest sport. Alexandru Lăcătuș, campion european WBO la box, categoria semigrea este unul dintre pugiliştii „şlefuiţi” de nea Eugen. „Era copil când i-am pus mânuşile în mâini. Am văzut în ochii lui dorinţa de a lupta, de a se dedica acestui sport. Dacă nimeni n-a vrut să-l susţină, a trebuit să-şi caute norocul în Spania”, povesteşte tehnicianul Linţa. Lăcătuș a emigrat în Spania în anul 1993 unde este poreclit „El Bombardier” şi se bucură de o popularitate foarte mare printre iubitorii acestui sport. În această lună a venit în vacanţă la Vulcan, dar n-a conceput să nu-l viziteze maestrul  Eugen Linţa căruia i-a rămas recunoscător. Antrenorul din Vulcan se mai poate lăuda că a dat boxului naţional şi internaţional şi alţi campioni dar şi arbitrii internaţionali. Miheţ Nicolae a ajuns arbitru internaţional de box, Daniel Zdrâncă anternor la un club foarte mare din Italia, însă sunt şi alţi medaliaţi care s-au stabilit în Canada ori Germania, numai în România nu. Toţi educaţi de antrenorul vulcănean.