Căldură mare, râuri tot mai mici

 

          Seceta şi temperaturile ridicate din ultima perioadă au făcut ca debitul Jiului şi al afluenţilor săi să fie unul foarte scăzut.

Jiet

Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut, Jieţul avea o albie mult prea mică pentru debitul de apă existent în acel moment, de amintit viitura care a rupt inclusiv asfaltul de pe DN 7A, astăzi abia se mai zăreşte un fir de apă în albia acestuia.De jur împrejur peisajul capătă aspecte deşertice, natura fiind grav afectată de lipsa precipitaţiilor.

Acesta nu este singurul motiv de îngrijorare. Un alt aspect care nu trebuie pierdut din vedere, cauzat tot de lipsa apei, este cel legat de culturile de legume. Din spusele agricultorilor se pare că anul acesta recolta va fi una slabă.

De asemenea, canicula produce schimbări şi în sistemul energetic. Datorită aceluiaşi fapt, energia provenită de la hidrocentrale a scăzut drastic, iar la cum arată situaţia mineritului din Valea Jiului şi nu numai, se pare că în scurt timp vom rămâne fără posibilitatea de a ne asigura necesarul de energie pentru sistemul naţional.

Deşi Institultul Naţional de Meteorologie a anunţat că această perioadă va fi una secetosă, nimeni  nu a găsit o variantă alternativă pentru ca necesarul de hrană şi energie să fie asigurate, rămânnd însă deschisă varianta importurilor.

[slideshow_deploy id=’17452′]