Investiţiile europene în reţelele de apă şi canal trebuie să continue.Populismele lui Vochiţoiu, demontate chiar în „coaliţie”!

De zile în şir, pe toate canalele şi inclusiv la nivel instituţional se dezbate problema majorării preţului la apa potabilă. O problemă creată artificial de senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu care încearcă să trasfere întreaga responsablitate în sarcina conducerii ApaServ Valea Jiului SA şi, mai ales, a directorului furnizorului de servicii de apă şi canal, Costel Avram deşi chestiunea este strict de competenţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, lucru recunoscut franc de edilii localităţilor care fac parte din ADI „Apă Valea Jiului”.

11988592_869264003155334_7503077968613837705_n

 

Cutiile poştale din Valea Jiului au fost împănzite de fluturaşi prin care senatorul Haralmbie Vichiţoiu repetă mereu şi mereu aceeaşi placă, cum că ApaServ Valea Jiului SA a decis să scumpească apa populaţiei, lucru fals, în condiţiile în care decizia a fost luată de „Apă Valea Jiului” în baza prevederilor ferme ale contractului de finanţare semnat cu UE pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din Valea Jiului. Dar Vochiţoiu continuă să ceară pe toate căile demiterea directorului general Costel Avram, cu care are mai vechi disensiuni şi care l-a acuzat public că fura apă la o firmă controlată de parlamentar. Problema a fost analizată, încă o dată, vineri, la Lupeni în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, căruia senatorul din Valea Jiului i-a şi solicitat demiterea lui Avram din motiv de … preţul apei. O întâlnire inițiată chiar de Adrian David, la care au participat primarii Văii Jiului, dar şi directorul ApaServ, Costel Avram.

În urma dezbaterii, s-a concluzionat că investițiile europene trebuie să continue dar, în aceeași măsură, trebuie respectate toate contractele semnate şi planurile tarifare.

Buhăescu: “Chiar şi domnul Vichiţoiu a aprobat contractul”!

 Practic toată lumea a înţeles nu numai cine a aprobat majorarea tarifului la apa potabilă, dar şi de ce a fost necesar acest aspect, în baza actelor existente. Mai mult şi primarii Văii Jiului au subliniat, nu o dată, realitatea şi faptul că ApaServ este, până la urmă, doar un executant al deciziilor luate de ADI “Apă Valea Jiului”. “Este o condiţie impusă în programul de finanţare. Odată cu finanţarea a fost trasată şi sarcina acestor majorări de tarife, astfel încât investiţia să se amortizeze”, a  explicat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

De asemenea, într-o emisiune televizată unde se dezbătea tot această creştere de tarife, primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, a spus lucrurilor pe nume, la fe ca şi colegii lui din celelalte localităţi ale Văii Jiului. “În 2011, când s-a semnat acest contract, noi nu eram asociaţi şi acesta este motivul pentru care eu nu am votat majorarea preţului apei, dar e vorba despre un contract la care parteneri erau, la vremea respectivă, Consiliul Judeţean şi 4 localităţi, respective Petroşani, Vulcan, Petrila şi Aninoasa. E un contract care a fost aprobat de consiliile locale respective, de toţi consilierii. Acum cer iertare că spun, chiar şi de domnul Vochiţoiu la Petroşani. Acea anexă cu evoluţia preţurilor este parte integrantă din contract. Eu am votat împotrivă pentru că nu am beneficiat de prima parte a programului, ăsta e motivul. Fiind vorba de fonduri europene, dacă nu respecţi contractul, UE îţi ia banii înapoi şi ferească Dunnezeu să trebuiască să-i returnăm, pentru că nu sunt bani puţini. E o sumă uriaşă! (…) Populismul nu dă bine şi nu este correct când vorbim de lucruri extreme de serioase. Domnul director Avram nu face de capul lui.  Totul se aprobă odată de Consiliul de Administraţie, dar mai ales de ADI, care e format din primării şi Consiliul Judeţean”, a spus Dănuţ Buhăescu (PSD).

Şi primarul Petrilei, Ilie Păducel (PSD), a recunoscut realitatea, în aceeaşi emisiune: “Oraşul Petrila a beneficiat de fonduri în acest sens. Cetăţenii beneficiază de aceste lucrări. Am semnat cu toţii, în calitate de membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, acel contract. Planul de tarifare face parte integrantă din acest contract şi, practic, eu am intervenit alături de domnul primar Buhăescu la Adunarea generală a Asociaţiei Oraşelor, după ce m-am pus de acord cu domnul director Avram, şi m-am dus la Bucureşti, la Ministrul Finanţelor. Am intervenit şi mi-a promis atunci că, odată cu reducerea TVA-ului la 9% se vor găsi soluţii. Or nu s-a găsit. Obligaţia noastră, a  tuturor este să respectăm acel program de ajustare a tarifului de apă pentru că face parte din contractul semnat de ADI Valea JIului care a acceptat fondurile respective şi de care au beneficiat localităţile din Valea Jiului”. De precizat că şi Nicolae Dunca, primarul celei mai sărace localităţi din Valea Jiului,a dică Aninoasa, a avut o poziţie similarăă. Sunt fonduri europene cu care nimeni nu se paote juca, iar totul s-a făcut cu ajutorul unui consultant de specialitate.

Istoricul unui scandal artificial

Scandalul pe apa potabilă a fost pornit după ce s-a anunţat că tarifele la apă cresc din data de 1 septembrie, decizia fiind luată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Valea Jiului”, forul abilitat în acest sens, şi comunicat conducerii societăţii. Majorarea tarifelor nu este un moft şi nici o necesitate pentru ApaServ Valea Jiului SA, care poate funcţiona foarte bine şi fără această creştere de tarife. Este însă o obşigaţie impusă de Uniunea Europeană în contarctul de finanţare a proiectului privind extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, iar nerespectarea acestei obligaţii atrage atrage după sine pierderea integrală a finanțării și obligativitatea returnării banilor europeni utilizați în implementarea acestui proiect. Din ADI Apă fac parte reprezentanţii tuturor primăriilor din Valea Jiului şi, potrivit hotărârii acționarilor din ADI Apa Valea Jiului, comunicată conducerii Apa Serv prin adresa nr. 5/23.07.2015, noile tarife de operare pe care societatea trebuie să le aplice de la data de 1 septembrie sunt de 4,22 lei pentru un metru cub de apă potabilă, respectiv 2,18 lei/mc pentru canalizare, tarife la care se adaugă cota legală de TVA.