“Groapa lui Serafinceanu” de la Colegiul Economic Hermes Petroşani va fi umplută de primărie

Primăria Municipiului Petroşani va umple, pe banii ei, groapa care riscă să înghită Colegiul Hermes din petroşani, acolo unde urmau să fie amenajate spaţii destinate orelor de instruire practică pentru elevii de la specializările din domeniul turismului şi al alimentaţiei. Contractul pentru implementarea proiectului a fost câştigat de una dintre firmele controlate de ex-prefectul de Hunedoara Aurelian Serafinceanu, dar nici banii româneşti, nici cei europeni nu au fost de natură să convingă firma să ducă lucrarea la bun sfârşit.

216

În luna mai, firma care a câştigat lucrarea a anunţat că se retrage din proiect, după două “încercări” eşuate, lăsând în schimb o groapă pe jumătate consolidată care riscă să înghită şi unitatea de învăţământ liceal. Proiectul consta în construirea, în imediata vecinătate a Colegiului Economic Hermes, a unor spaţii destinate orelor de instruire practică pentru elevii de la specializările din domeniul turismului şi al alimentaţiei. Prima dată s-a încercat realizarea acestora cu bani româneşti, adică fonduri de la statul roman. A doua oară, însă, s-a mizat pe euro, prin ADR Vest, dar goapa de lângă Colegiul Economic “Hermes” a rămas tot la stadiul de groapă.

Proiectul administraţiei locale a fost început în anul 2008, din fonduri de la statul român, însă lucrările au fost în scurt timp abandonate. S-a săpat fundaţia, s-au făcut mici consolidări de maluri – insuficiente, însă pentru siguranţa unităţii de învăţământ, şi cam atât. Valoarea totală a investiţiei a fost calculată la 3, 273.000 de lei, cu tot cu lucrările de reabilitare a clădirii deja existente, în timp ce durata de execuţie era de 3 ani. Însă, cum în România termenele sunt stabilite, în general, doar pentru a fi încălcate, aşa s-a întâmplat şi în acest caz. După ce firma a încasat cel puţin 150.000 de lei, proiectul a fost abandonat, iar oficialii arătau cu degetul spre Ministerul Educaţiei care nu a mai fost de acord să finanţeze lucrarea.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut s-au găsit bani europeni pentru continuarea lucrărilor. La acea dată, reprezentanţii Primăriei Petroşani şi cei ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest au semnat contractul de finanţare pentru proiectul demarat încă din 2008 şi nefinalizat  Valoarea investiţiei a  fost calulată la 3.365.622,67 lei, finanțarea nerambursabilă constituind 2.620.520,72 lei, în timp ce perioada de implementare a proiectului a fost stablită la fix 14 luni. Lucrarea a fost atribuită aceleiaşi firme, dar tot degeaba. Groapa care riscă să înghită liceul nu a fost deranjată de nimeni, iar firma a anunţat că renunţă la proiect, după ce – potrivit unor surse bine informate – şi-a dat seama că timpul de execuţie este prea scurt. În consecinţă, elevii de la Colegiul Economic “Hermes” s-au ales, în loc de mini-hotelul promis, cu o groapă ce riscă, încet – încet să se umple cu deşeuri.

Acum, municipalitatea din Petroşani este decisă să ia măsuri, până nu este prea târziu: “O să umplem acea groapă, în scurt timp demarăm lucrările ncesare. Anul viitor vom vedea ce facem acolo, ori facem ceva spaţii pentru primărie, ori pentru şcoală, însă numai la anul pentru că acum vremea nu ne mai permite”,a  declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

 

[slideshow_deploy id=’17454′]



(Următoarea știre) »