Contractele de credit încheiate de IFN-uri nu vor mai fi titluri executorii

Contractele de credit încheiate de instituţiile financiare nebancare (IFN-uri) nu vor mai fi considerate titluri executorii, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori.

credit_2015121610

Propunerea legislativă pentru abrogarea art. 52 din Legea nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare a fost adoptat luni de Senat, ca primă Cameră sesizată. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai are nevoie şi de aprobarea Camerei Deputaţilor, informeaza avocatnet.ro.

Proiectul elimină prevederea legislativă potrivit căreia „contractele de credit încheiate de o instituţie financiară nebancară, precum şi garanţiile reale şi personale afectate garantării creditului constituie titluri executorii”. Prin urmare, aceste contracte şi garanţiile de garantare nu vor mai fi considerate titluri executorii.

Totodată, va dispărea şi dispoziţia ce stabileşte că garanţiile de garantare a creditelor, constituite în favoarea IFN-ului, conferă instituţiei prioritate faţă de terţii ale căror creanţe şi garanţii au îndeplinit ulterior condiţiile de publicitate.

Iniţiatorii au afirmat că propunerea legislativă vine ca urmare a dobânzilor uriaşe practicate de unele IFN-uri, care au ajuns chiar şi până la 4.000-5.000%.

Instituţiile financiare nebancare sunt, conform Legii nr. 93/2009, entităţi ce desfăşoarăactivitate de creditare cu titlu profesional. Acestea sunt constituite ca societăţi pe acţiuni, însă pot fi şi case de amanet sau case de ajutor reciproc.

IFN-urile pot desfăşura, în baza legii, următoarele activităţi de creditare:

  • acordare de credite (credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finanţarea tranzacţiilor comerciale, operaţiuni de factoring, scontare, forfetare etc.);
  • leasing financiar;
  • emitere de garanţii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanţare;
  • acordare de credite cu primire de bunuri în gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
  • acordare de credite către membrii asociaţiilor fără scop patrimonial organizate pe baza liberului consimţământ al salariaţilor/pensionarilor, în vederea sprijinirii prin împrumuturi financiare a membrilor lor de către aceste entităţi, organizate sub forma juridică a caselor de ajutor reciproc;
  • alte forme de finanţare de natura creditului.

IFN-urile au voie, în desfăşurarea activităţii de creditare, să emită şi să administreze carduri de credit pentru clienţi şi să desfăşoare activităţi legate de procesarea tranzacţiilor cu acestea.

 

Atenţie! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

 

 

[slideshow_deploy id=’19869′]

foto:monitorulexpres.ro