Administraţia penitenciarelor, chemată să dea răspunsuri despre cărţile scrise de deţinuţi după gratii

 

Corpul de Control al Primului Ministru peste şefii penitenciarelor a început verificările la Administraţia Naţională a Penitenciarelor în legătură cu modul în care deținuții au scris lucrări științifice cu recomandarea unui profesor sau conferențiar universitar.

carti1

Verificările au fost solicitate de Ministerul Justiţiei, ca urmare a numărului foarte mare de lucrări științifice elaborate şi publicate de condamnații aflați în penitenciare mai ales în ultimii doi ani.

„Întrucât în complinirea procedurii de elaborare a acestor lucrări era necesară recomandarea unui profesor sau conferențiar universitar, această verificare excede competenței stricte a Ministerului Justiției, care însă, prin cabinetul ministrului și corpul de control al acestuia, asigură conlucrarea la efectuarea acestui control”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției. De precizat că poziţie faţă de acest fenomen extins a luat, săptămâna trecută, şi actualul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, care a anunţat săptămâna trecută că va propune Guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru abrogarea dispoziției care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor științifice. Raluca Prună a mai precizat cu această ocazie că a cerut premierului Dacian Cioloș să fie demarată o anchetă administrativă de către Corpul de control al premierului. Şi în Valea Jiului sunt autori de lucrări aflaţi după gratii. Aurel Enea, condamnat pentru uciderea unei adolescente, a publicat volumul „Evoluţie vs. Creaţie: 33 de argumente în favoarea teoriei ştiinţifice a apariţiei vieţii prin evoluţie”, apărut la editura Gutenberg Univers, 2015, pe care l-a scris în Penitenciarul Arad.

 Doctor în filosofie şi licenţiat în psihologie, Paul Richard Dorday, condamnat pentru pedofilie, este autorul lucrării ”Axa conducătoare: conducerea interioară. Transcendență. Reabilitarea infractorului”.

Aurelian Necula, fostul director al minei Petrila, condamnat la 6 ani de închisoare accidentul colectiv de muncă de la Mina Petrila, din noimebrie 2008,este autorul lucrării ”Exploatarea în subteran a cărbunilor-impactul asupra mediului”.

 

[slideshow_deploy id=’24093′]