Edilii din Lupeni nu văd problemele din Straja?! Poliţiştii locali par ţinuţi de „decor” în municipiul condus de primarul Resmeriţă

 

În timp ce primăria tace şi nu ia nicio atitudine în ceea ce priveşte scandalul din Straja, o posibilă rezolvare a problemelor legate de ordinea publică din staţiunea hunedoreană este chiar în curtea administraţiei publice locale. Sunt 20 de poliţişti locali care ar trebui să vegheze la păstrarea ordinii şi liniltii publice, dar care nu se văd pe nicăieri, deşi Straja aparţine direct de Lupeni.

 

Incidentul regretabil dintr-un local din Straja, în care a fost victimă tânăra salvamontistă Miruna Inel, nu este decât unul dintre scandalurile multiple din Straja, în unele dintre ele – spun cunoscătorii – fiind implicat acelaşi bărbat reţinut acum pentru agresiune, Sorin Constantin Palasică. Scandaluri pe care cei 8 jandarmi montani din Postul Straja au încercat să le gestioneze în baza competenţelor legale pe care le au, aplicând sancţiuni contravenţionale.

Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara spune că, de la începutul anului şi până acum, în Straja au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale. Jumătate dintre acestea sunt pentru diverse fapte în legătură cu utilizarea necorespunzătoare a pârtiilor de schi, jumătate la Legea 61/ 1991, respectiv pentru nereguli privind conduita socială. În total s-au dat amenzi de 3.000 de lei, 2.800 de lei fiind pentru încălcarea Legii 61/ 1991. „Dintre cele 8, trei sunt aplicate pentru participarea sau provocarea de scandaluri în locuri publice”, a declarat Nicolae Răducu. Altfel spus, sunt cel puţin 3 scandaluri produse în Staţiunea Straja, care au fost sancţionate de Jandarmeria Montană. Incidente la fel de regretabile, care ar trebui stârpite dar, mai ales, prevenite şi pentru care există o soluţie: Poliţia Locală.

În timp ce toată lumea vorbeşte despre poliţie sau jandarmerie – structuri despre care se ştie foarte bine că sunt subdimensonate, lucru reclamat în reparate rânduri – a fost lăsată în umbră o structură extrem de importantă vorbind despre PREVENŢIE şi anume Poliţia Locală.  O structură bine reprezentată în Lupeniul condus de primarul Cornel Resmeriţă, unde sunt fix 20 de poliţişti locali. Poliţişti care, în paranteză fie spus, nu reuşesc să rezolve problema bietelor vaci „maidaneze” care „pasc” gunoaie pe domeniul public de luni de zile. Şi totuşi, întorcându-ne la poliţiştii locali – foşti gardieni publici, foşti gardieni – aceştia au printre atribuţiile principale fix prevenţia.

Viceprimarul Cornel Lungan (de precizat că primarul Cornel Resmeriţă nu a putut fi contactat) spune că poliţiştii locali sunt în fiecare week-end în Straja, pentru patrulare, dar numai ziua, deşi este conştient de faptul că scandalurile se produc cu precădere noaptea. „Avem în fiecare week-end poliţişti comunitari care patrulează în zonă, dar numai peste zi, când de regulă este linişte şi pace. Scandalurile se întâmplă cu precădere noaptea, când poliţiştii noştri nu pot rămâne în Straja, pentru că nu au unde se adăposti”, a declarat viceprimarul Cornel Lungan.

Numai că lucrurile nu stau chiar aşa şi asta o spune chiar şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, care a decis ca această problemă să fie discutată în şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică. „Dacă poliţia este subdimensionată, ar trebui completată cu efective sporite din zona Poliţei Locale. Dacă domnul viceprimar spune că poliţiştii locali nu au unde se adăposti, să creeze spaţii de cazare sau să vorbească cu cei de la salvamont sau de la Jandarmerie, că nu cred că vor fi refuzaţi, mai ales dacă şti că ai scandaluri noaptea. E clar că este nevoie de o întărire în zona publică, prin sporirea efectivelor poliţiei locale”, a declarat Adrian David.

Cât priveşte decizia de a pune în discuţie problemele din Straja în cadrul ATOP, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara a menţionat că a luat această hotărâre pentru că s-a dat o altă turnură acestei probleme, „foarte foarte publică şi totodată periculoasă”. „În Straja, ca în oricare altă zonă cu turism dezvoltat, sunt probleme de ordine şi disciplină. Probabil se consumă mult alcool, lumea este mai degajată, dar în niciun caz nu suntem Vestul Sălbatic, aşa cum s-a spus. Este o problemă de disciplină”,a  declarat preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David.

 

[slideshow_deploy id=’20328′]

sursafoto:observatorulph.ro