Solicitări respinse. Curtea de Justiţie a UE nu va interveni în procesul dintre Raiffeisen şi doi clienţi din Petroşani

Raiffeisen Bank nu va putea sesiza Curtea de Justiţe a Uniunii Europene sau cel puţin nu de această dată. Tribunalul Hunedoara a respins cererile băncii în procesul intentat de avocatul Luchiana Tomescu în numele unei familii din Petroşani, privind un credit în franci elveţieni.
 penal-cod
Raiffeisen a pierdut procesul pe fond, la Judecătoria Petroşani, iar prin sentinţa pronunţată instanţa a dispus îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – leu la valoarea încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului, pe întraga perioadă de valabilitate a contractului urmând ca banca să se restituie sumele plătite în plus de către beneficiarii creditului. De asemenea, magistraţii Judecătoriei Petroşani au constatat caracterul abuziv al clauzelor privitoare la dobânda aniversară, modificarea anuală a dobânzii, comisionul de procesare şi cel de administrare, dispundând în acelaşi timp înlăturarea lor din contract. Instanţa a obligat pârâta la restituirea diferenţei dintre dobânda fixă de 5,5% şi cea majorată prin actele adiţionale pe perioada încasării acesteia, la care să se adauge dobânda legală de la data pronunţării şi până la data plăţii efective, precum şi restituirea sumei încasate cu titlul de comision de procesare. De asemenea şi suma încasată cu tiltu de comision de administrare trebuie restituită, tot cu adăugarea dobânzii legale.
Reprezentanţii legai ai băncii au atacat sentinţa cu apel la Tribunalul Hunedoara şi au cerut ca instanţa să adreseze Curţii de Justiţe a Uniunii Europene (CJUE) trei întrebări preliminare „în scopul justei soluţionări a cauzei”. De asemenea, s-a cerut suspendarea cauzei, până la pronunţarea CJUE. Numai că Tribunalul Hunedoara a respins solicitările Raiffeisen Bank şi au pronunţat un nou termen de judecată pentru data de 30 mai.
[slideshow_deploy id=’20328′]