Metanul din mina Petrila nu mai poate migra la suprafaţă

 
La mina Petrila a început rambleierea lucrărilor miniere  de unde metanul putea ajunge la suprafaţă, iar săptămâna viitoare vine rândul puţurilor.
13-mina-petrila-660x330
 
Ministerul Culturii şi-a dat acceptul pentru realizarea acestor lucrări şi asta pentru că gazele acumulate în subteran pot ajunge astfel la suprafaţă.
„Ne-am apucat deja de rambleiat. În primă fază am avut acolo nişte lucrări adiacente, toate în care era pericol de metan, am pregătit infrastructura pentru puţuri, materialul. De săptămâna viitoare ar trebui să începem şi la puţuri”, a declarat directorul general al SNIMVJ, Aurel Anghel.
La mina Petrila, activitatea de ecologizare a suprafeței este sistată încă de la începutul lunii decembrie, după ce conducerii SNÎMVJ i-a fost atrasă atenția că nu respectă legea monumentelor istorice. La finele lunii, a fost emis și ordinul de ministru în baza căruia mai multe clădiri ce aparțin unității miniere de la Petrila.
Ministrul Culturii a emis un ordin prin care clasează mai multe cădiri ale minei Petrila în „categoria ansamblu, grupa valorică A”.
Adică clădirile de la mina Petrila sunt considerate monumente de interes național. Asta înseamnă că aceste clădiri istorice nu pot fi dărâmate în cadrul lucrărilor de ecologizare a suprafeței de la mina Petrila. Este vorba despre Preparația Veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, demolată însă de administrația locală până la momentul în care lista a intrat spre avizare. De asemenea, recent, Viceprimarul orașului Petrila, Vasilică Jurca, a cerut Ministerului Energiei să își dea acordul ca Primăria Petrila să preia  mai multe clădiri aflate în patrimoniul minei Petrila. Este vorba despre clădirea sediului administrativ, cea a școlii de calificare, mina școală, clădirea stației de salvare și dispensarul.
Pe de altă parte, ordinul ministrului Culturii a dat peste cap planurile de ecologizare a suprafeței minei Petrila. Problema nu ar fi neapărat cele cinci clădiri, ci cu ceea ce implică reglementările legale, cu raza de siguranță pentru fiecare clădire. Asta pentru că potrivit legii monumentelor istorice, raza de siguranță ce trebuie respectată atunci când se fac lucrări în preajma unor astfel de clădiri înseamnă toată incinta minei Petrila.
Contractul de ecologizare a minei Petrila a fost câștigat de Castrum Corporation. Valoarea contractului pentru mina Petrila, care prevede „reabilitare și recultivare suprafețe” este de circa 20,5 milioane de lei. Potrivit anunțului de licitație, contractul prevede „execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila„. Durata acestui contract este de 26 de luni, adică până la 31 decembrie 2016.
[slideshow_deploy id=’22083′]