Ministrul Victor Grigorescu face avere dintr-un offshore!

 Peste 500.000 de lei au intrat în conturile ministrului Energiei, Victor Grigorescu dintr-un offshore înregistrat în insulele Turks&Caicos. Grigorescu a omis să menţioneze acest lucru în declaraţia de avere completată, pe proprie răspundere la inceputul mandatului. A făcut-o ulterior, la presiunile juranliştilor de la cotidianul România liberă.
victor-grigorescu_mediafax
 
Chiar jurnaliştii de la România liberă sunt cei care au dezvăluit de unde intră banii în conturile şefului de la Energie, iar ziarul mai notează că „la o lună de la numirea ca ministru al Energiei, pe 17 decembrie 2015, Victor Vlad Grigorescu a semnat declarația de avere de început de mandat. Conform acesteia, încasa anual 568.050 lei din „cedarea folosinței bunurilor”. În ciuda faptului că formularul declarației de avere cere în mod expres să fie specificată sursa veniturilor (nume și adresă), Victor Vlad Grigorescu a ignorat acest lucru”.
Jurnaliştii i-au solicitat ministrului să le comunice proveniența banilor, iar Grigorescu a întocmit o nouă declarație de avere, datată 26 ianuarie 2016. Misterul banilor s-a lămurit doar parţial după ce Victor Grigorescu a precizat că sumele declarate proveneau din cedarea folosinței a două bunuri. Astfel, din cedarea folosinței unui bun imobil, demnitarul încasează anual 13.550 lei. Restul sumei, adică 554.500 lei, provine de la o companie al cărei nume a fost dezvăluit: Impact Sales Co., din jurisdicția offshore britanică (British Overseas Territories) Turks&Caicos. Iar bunul a cărui folosință o cedează Grigorescu este unul mobil, nu imobil. Deci nu este vorba de un teren sau o clădire, ci fie de un vehicul, fie de, spre exemplu, un brevet de invenție, mai arată cotidianul România liberă.
„Scopul companiilor offshore nu este doar să optimizeze fiscal venituri (sau să facă evaziune fiscală, conform altor interpretări), ci și să ascundă identitatea celui sau celor care controlează compania. În cazul de față, lipsa de transparență este totală. Cercetările noastre nu au dus la nici un rezultat concret. Singurele informații despre Impact Sales Co. au fost obținute de pe câteva site-uri care furnizează date pentru oameni de afaceri. Astfel, portalul panjiva.com menționează Impact Sales Co. ca fiind „consignee” (responsabil financiar de primirea mărfii) în tranzacții cu propilenă (și derivați) între o companie mexicană (Indelpro) și o alta, necunoscută, din Turcia. Un alt portal de afaceri (52wmb.com) precizează același tip de date în legătură cu Impact Sales Co. În fine, portalul turkeyopportunity.com, care se ocupă de intermediat tranzacții comerciale, arată că Impact Sales Co. este printre parteneri, fără a oferi alte detalii”, se arată în articolul menţionat anterior, ziariştii încercând să afle fără succes cine sunt proprietarii și/sau administratorii companiei offshore Impact Sales Co..
Potrivit cotidianului România liberă, în România câteva companii offshore înregistrate la aceeași adresă din Turks&Caicos au dezvoltat diverse afaceri: Alameda Investments Ltd, On The Go Investments Ltd (fostă Loyalia Ltd), Smartree Limited Ltd, Michlen Property Investments (M.P.I.) Ltd, Sybil Capital Investments Ltd, Double Limited, Avesta Limited, Gilley Investments Limited. Toate companiile offshore menționate au fost sau încă sunt acționare la SRL-uri din România. Unele din acestea se ocupă de afaceri imobiliare, altele de software, există și o categorie de firme care fac afaceri în resurse umane sau echipamente pentru benzinării.
„Câteva dintre companiile offshore au fost reprezentate în România, până de curând, de către Eric Florin Chiș, un om de afaceri român care a locuit în Israel și care acum locuiește în Statele Unite. Trebuie menționat însă că simpla coincidență de adresă nu înseamnă neapărat ceva în lumea companiilor offshore. De obicei, la aceeași adresă (care este și adresa casei de avocatură care înregistrează companiile din jurisdicții offshore), se pot afla și mii de companii, iar între acestea să nu existe nici cea mai mică legătură. Așadar, nu spunem nici o clipă că ar exista o legătură între Impact Sales Co., offshore-ul care îl plătește pe ministrul Grigorescu, și celelalte companii offshore, de la aceeași adresă care fac afaceri în România, ci doar arătăm că, probabil, de toate aceste companii offshore s-a ocupat aceeași casă de avocatură”, au precizat jurnaliştii citaţi.
În vârstă de 40 de ani, Victor Grigorescu a fost, până să fie desemnat ministru al Energiei,  membru în Consiliul de Administrație al Electrica, fiind numit administrator al societății pe vremea ministrului Răzvan Nicolescu.
Absolvent al Facultății de Drept a Universității București, Victor Grigorescu a fost în perioada 2007-2011 expert în cadrul reprezentanței României la Uniunea Europeană, dar a fost și expert în Ministerul Economiei condus de Codruț Sereș. A lucrat și în privat, la AG Industrial Consult.
[slideshow_deploy id=’30675′]


« (Știre anterioară)