Minele Lupeni și Lonea, cele mai mari pierderi

Cele două unități miniere despre care se spune că vor fi închise produc pierderi de peste 100 de milioane de lei. Ministrul Energiei a anunțat că minele Lupeni și Lonea urmează a fi închise până în anul 2018, acestea fiind considerate neviabile.

minerii-au-plans-la-inmormantarea-petrilei-472-body-image-1446551345-size_1000

 “Am făcut două scenarii ca să ne convingem că vorbim de viabilitate: un scenariu fără retehnologizări și un scenariu cu o retehnologizare și investiții. În ambele scenarii, două mine – Livezeni și Vulcan – sunt considerate a fi cele viabile. Alte două mine – Lonea și Lupeni – ar urma, astfel, să intre într-un program de închidere, program deja existent în Valea Jiului și care este agreat cu Comisia Europeană”, a spus ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Și calculele administratorului judiciar arată că minele Lonea și Lupeni produc cele mai mari pierderi. Unitatea minieră de la Lupeni produce cele mai mari pierderi. Doar pentru anul acesta sunt preconizate pierderi de 69.900.000 doar la mina Lupeni. Nici unitatea minieră de la Lonea nu stă mai bine. Aici pierderile preconizate sunt a fi de 42.209.000. Potrivit administratorului judiciar “aceasta inseamna ca activitatea miniera la exploatarile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este nerentabila din punct de vedere economic. Iar acest fapt incalca Legea 85/2003 – Legea Minelor,care prevede la art.51: Al.(1) „Activitatea miniera de exploatare a unui zacamant inceteaza cand: …… c) exploatarea a devenit nerentabila economic”.

Foto: Planeta Petrila

[slideshow_deploy id=’17636′]