Ia Padurenilor purtată de Maria Tănase, în noua emisiune de timbre românești
Cea mai nouă emisiune de timbre românești are, ca vedetă, ia tradițională din spectaculosul Ţinut al Pădurenilor din judeţul Hunedoara. Proiectul Romfilatelia este initulat „Ia românească, tezaur naţional”.
Astfel, timbrul cu valoarea nominală de 16 lei o reprezintă pe Maria Tănase, pasărea măiastră a cântecului românesc, cea care a iubit tradițiile și obiceiurile naționale, ducând ia românească peste hotare, unde a fost admirată și aplaudată. Maria Tănase poartă o ie din Pădureni, județul Hunedoara, într-o combinație de culori de alb, negru și roșu, cu tonuri discrete de mov, albastru deschis și verde. Ornamentarea iei se face în motive geometrice, care dau cusăturii un aspect bogat, reliefat.
Romfilatelia a decis ca timbrul românesc să spună povestea iei naționale, cămaşa care, pe cât de simplă în tăietură, pe atât de profundă în semnificație. În România, ia, spun cei de la Romfilatelia, nu este doar piesa de bază a costumului popular feminin sau strict un obiect vestimentar tradițional, ci mult mai mult: este un simbol național, o poveste, o carte de istorie. „Recunoscând importanța istorică și culturală a iei românești, precum și semnificația ei la nivel național, propagată adesea peste granițele țării, Romfilatelia dedică acestui simbol românesc cel mai nou proiect de timbre, intitulat sugestiv Ia românească, tezaur național.
Emisiunea de mărci poștale speciale ilustrează printr-o abordare grafică originală patru personalități feminine românești, care au purtat cu mândrie cămașa tradițională a românilor și au făcut-o cunoscută peste hotarele țării. Astfel, timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei o prezintă pe Regina Elisabeta a României care poartă o ie specifică zonei Romanați, județul Olt, cu guleraș și altiță, alcătuită din galoane în care se repetă motivul de formă ‘S’. Elementele decorative sunt geometrice, florale, motive antropomorfe, iar în cromatică predomină ultramarinul, cu intercalații de fir metalic auriu. Timbrul cu valoarea nominală de 4 lei o înfățișează pe Regina Maria a României care poartă o ie din județul Dolj. Aceasta se îmbrăca în straie tradiționale alături de membrii familiei regale sau de doamnele de la curte, admirând cu adevărat tradițiile românești și costumul popular pe care le făcea cunoscute peste mări și țări. Ia purtată de regină este caracterizată prin armonia cromatică, motivele geometrice și tonurile vii de albastru, roșu și alb. Ornamentarea este dispusă în special pe mânecă, pe altiță, încreț și râuri.
Timbrul cu valoarea nominală de 4.50 lei o ilustrează pe Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist cu brevet din România, care poartă o ie de Muscel, județul Argeș. Smaranda Brăescu a fost cunoscută în epocă pentru dragostea față de portul popular, pe care îl considera cel mai potrivit costum de gală, atât în țară, cât și în străinătate. Cămașa femeiască de Muscel este din borangic, încrețită la gât, cu șnur pe creți, iar materialul folosit la cusut este arniciul (fir de bumbac, răsucit și colorat, vopsit în culoare cărămizie, neagră, roșie, grena și mov, culori specifice zonei Muscel). Iar timbrul cu valoarea de 16 lei este, aşa cum spuneam, al iei tradiţionale din mândrul Ţinut al Pădurenilor.
[slideshow_deploy id=’17217′]
« Fonduri de rezervă pentru sinistrați (Știre anterioară)
(Următoarea știre) PNL Hunedoara, chemat în judecată de firma familiei fostului președinte al liberalilor hunedoreni »