S-a creat o altă prăpastie, alte umilinţe, dar mai uşor de rezolvat – spun specialiştii

„Nu înţeleg şi e aşa de nedrept ce se întâmplă… Da, mie mi s-a aplicat împărţirea la 20 de ani când am fost pensionat în 2010, doar că alţi colegi pensionaţi în 2011, cu aceeaşi vechime în subteran, la front exact ca mine, cărora li s-a aplicat împărţirea la 30, au pensia mai mare ca mine şi acum beneficiază din nou de recalculare. Ceva nu e în regulă, probabil a fost ceva cu acea ordonanţă, nu ştiu. Sigur că e dureros pentru că am muncit greu numai la front la sectorul IV, apoi după explozie la sectorul XI…” – Ştefan Rimac, 23 de ani vechime, la brigadă, Mina Petrila.

Stefan palnge umilinta

Luni şi marţi au fost depuse la Casa Locală de Pensii Petroşani peste 1700 de cereri de recalculare a pensiilor minerilor, conform legii intrate de curând în vigoare. Minerii care s-au pensionat din 2011, mai precis erau scoşi din sistem pe motivul restructurării mineritului după 20 de ani de subteran, calcularea punctajelor s-a făcut după vechimea standard de cotizare – 30 de ani, ceea ce le diminua substaţial venitul pensionarului. Normal era să se calculeze după stagiul de cotizare, echivalent cu vechimea – 20 de ani. E bine şi mai târziu decât niciodată, au spus pensionarii aflaţi la cozile formate pentru depunerea cererilor.
Doar există supărări majore datorate legilor aberante care umilesc oamenii prin inechităţi în calcularea pensiilor, aşa cum există şi în zona salarizării unde scandalul pentru o lege „nerezonabilă” este precum Războiul de 100 de ani, şi pare că suntem, după vreo 10 ani, tot ca la început.

mineri Petrila

Ştefan Rimac a fost miner la front, în inima pământului de la Mina Petrila, timp de 23 de ani, se află într-o asemenea situaţie. Un bărbat puternic, cu alură de rugbyst, care nu a putut să stea acasă, ca pensionar din septembrie 2010, drept pentru care şi-a găsit de lucru, munci destul de grele pe diverse şantiere. A fost şi el la Casa de Pensii unde i s-a spus că nu beneficiază de această ultimă lege…

Iniţial nu am înţeles supărarea sa, pentru că din ce ne-a povestit, punctajul său a fost calculat la 20 de ani de cotizare, ceea ce i se părea corect. Nedreptatea, umilinţa îi umeziseră ochii omului cât muntele, iar vorbele păreau că se pierd din cauza nodului din gât pe care încerca să-l stăpânescă.

„Nu înţeleg şi e aşa de nedrept ce se întâmplă… Da, mie mi s-a aplicat împărţirea la 20 de ani când am fost pensionat în 2010, doar că alţi colegi pensionaţi în 2011, cu 20 de ani vechime în subteran, la front exact ca mine, cărora li s-a aplicat împărţirea la 30 au pensia mai mare ca mine şi acum beneficiază din nou de recalculare. Ceva nu e în regulă, probabil a fost ceva cu acea ordonanţă, nu ştiu. Sigur că e dureros pentru că am muncit greu numai la front la sectorul IV, apoi după explozie la sectorul XI…” – a spus Ştefan Rimac, care toată viaţa lui a muncit la brigadă.

„Aşa este. Legea se aplică la cei care au ieşit la pensie începând cu 1 ianuarie 2011. În anul 2010, s-a aplicat exact aceeşi metodă de împărţire la 20 de ani de cotizare” – a confirmat Ilie Toma, directorul executiv al Casei de Pensii judeţul Hunedoara.

Şi totuşi, cum rămâne cu diferenţele făcute precum părinţii denaturaţi între copiii lor? Am consultat specialişti în domeniu şi ni s-a explicat că da, este vorba de o inechiate, totuşi mai uşor de rezolvat în viitorul apropiat, dar că s-a făcut un prim pas important, care doar în Valea Jiului înseamnă o infuzie, deloc de neglijat, de bani pentru consum, ceea ce înseamnă o dinamizare a zonei economice.

Pensionarilor din 2010 supăraţi pe bună dreptate, cu siguranţă le va veni rândul la recalculare. „Spun asta pentru că, de exemplu, ei au ieşit la pensie cu 20 milioane vechi şi acum nu primesc nimic. Colegii lor au ieşit la pensie în 2011, cu 30 milioane vechi (cu aplicarea şi a art. 100 din legea 263 – 50% gupa I) şi li se va mai adăuga acum, să zicem, 10 milioane. Deci supărarea este puternic motivată. Dar va urma o altă etapă pentru completarea pensionării unitare şi asta cât de curând. Este obligatoriu”.

Ministerul muncii

Pe ce se bazează specialistul când spune că „este obligatoriu” ca inechităţile să fie diminuate? Se va crea inevitabil o presiune născută din acestă diferenţă, şi în toamnă se va înainta o nou proiect reparatoriu (la care deja se lucrează –n.n.).

Sunt situaţii în care, dacă forţezi lucrurile, se poate pierde totul. Luate pas cu pas, pot deveni un succes în normalitate.

[slideshow_deploy id=’27126′]



« (Știre anterioară)