Petre Nica: “Mișcarea sindicală nu mai are puterea de a rezolva problemele”

Petre Nica, fostul preşedinte al Sindicatului Muntele, a constatat că salariaţii de la nivelul Complexului Energetic Hunedoara nu mai au încredere în mişcarea sindicală. Angajaţii nu mai pot fi urniţi, indiferent de măsurile care se iau împotriva lor. La două săptămâni de la demisia din fruntea organizaţiei sindicale, Nica face publice motivele care l-au determinat să ia această decizie.

bebe-640x330

“În urmă cu aproape două săptămâni am hotărât să îmi prezint demisia din funcţia de preşedinte al sindicatului Muntele, funcţie pe care am deţinut-o în urma alegerilor din noiembrie 2013 şi pentru care mai aveam mandat de aproape un an de zile. Decizia mea a fost una care a surprins mare parte dintre colegii mei şi mare parte dintre cei care au avut relaţii de colaborare cu mine, în calitatea mea de preşedinte, însă motivele care au stat la baza acesteia sunt unele obiective, analizate de mine cu timp în urmă şi faptul că aşa am decis rămâne doar în modul în care eu am apreciat că trebuie să determin să se întâmple lucrurile pe mai departe şi nu am dorit să fac nici publică intenţia mea de a demisiona şi nici motivele pentru care am făcut acest lucru pentru că o astfel de analiză premergătoare deciziei mele de demisie ar fi dat naştere unor altfel de influenţe”,  a declarat Petre Nica în cadrul unei conferinţe de presă.

Mai mult, Nica spune că sindicatele nu mai au puterea de a schimba problemele cu care se confruntă angajaţii. Acesta subliniază că oamenii nu mai au încredere în sindicalişti.

“Am ajuns la concluzia că în acest moment mişcarea sindicală nu mai are puterea de a rezolva problemele cu care se confruntă energia şi mineritul din judeţul Hunedoara. Legislaţia în ceea ce priveşte dreptul angajatului de a protesta este constrângătoare astfel că salariaţii nu îşi mai pot cere un drept care nu le este acordat printr-o grevă, ci doar pe calea instanţei. Mai apoi încrederea salariaţilor în mişcarea sindicală nu se regăseşte la cotele cele mai înalte şi acest lucru a fost dovedit prin neasumarea unei semnături în ceea ce priveşte declanşarea unei mişcări de protest la momentul în care noi nu am reuşit să definitivăm un contract colectiv de muncă”, mai spune Nica.

Fostul lider al minerilor spune că a fost dezamăgit, inclusiv de politicieni, însă acum face parte din această categorie a celor care promit că vor să schimbe în bine mersul.

Nu am simţit sprijin din partea oamenilor politici, am încercat să facem în aşa fel încât la masa rotundă pe care am pus problemele CEH să chemăm oamenii politici din zonă, nu ne-am bucurat decât de prezenţa unora dintre aceştia, ne-au „bucurat” însă de minciunile unora dintre aceştia, s-au promis întâlniri la nivel înalt, lucru care nu s-a întâmplat niciodată şi astfel a rămas în sarcina organizaţiei sindicale Muntele, reprezentativă la nivel de societate, şi a unui manager să gestioneze o situaţie care sub nicio formă nu poate să rămână sub un control atâta timp cât din partea guvernamentală nu vin soluţii de redresare a activiţii. Astfel am ajuns în situaţia să ne aflăm într-o dorinţă de a negocia şi de a semna un CCM şi neputinţa angajatorului de a-l şi respecta. La momentul în care legea dialogului social, care este potrivnică mişcării sindicale din România ne conferea dreptul unei mişcări de protest la nivelul judeţului Hunedoara pentru a atrage atenţia guvernanţilor că e nevoie de o implicare mai mare pentru rezolvarea problemelor, salariaţii după aproape 7 luni în care au lucrat fără CCM s-au arătat puţin interesaţi de a participa la o mişcare de protest în favoarea lor, mulţi dintre aceştia argumentând acest lucru prin faptul că se pierde o zi care nu este plătită şi nu îşi asumă o pierdere în plus. Au şi ei dreptate, dar aveam şi noi dreptate pentru că era singurul moment legal în care puteam să protestăm împotriva unor decizii sau indecizii”,  a mai subliniat sursa citată.

Un alt motiv care a cântărit greu în decizia lui Nica de a demisiona din fruntea organizaţiei sindicale este neînţelegerea pe care a avut-o cu un alt coleg.

“Intoxicarea s-a produs din această zonă a sindicatului care nu a fost prezent la negocieri şi salariaţii au fost informaţi că am obţinut tichete de masă, transport la şi de la locul de muncă gratuit, că am obţinut ajutor de încălzire, 400 de lei pentru cele şase luni de iarnă, şi de fapt că noi nu dorim să înregistrăm CCM pentru motivul că noi sindicaliştii avem solicitări care să ne aducă nouă beneficii suplimentare. Un lucru extrem de fals şi toxic pentru salariaţi, însă pentru aceştia au existat presiuni că de ce nu înregistrăm CCM”, a mai spus Petre Nica.

 

Nica a intenţionat să candideze şi în urmă cu patru ani la alegerile parlamentare, însă nu a făcut-o la acel moment. Acum i-a venit rândul. Petre Nica a demisionat, în urmă cu două săptămâni din fruntea organizaţiei sindicale Muntele, iar în cursul acestei săptămâni a semnat adeziunea la Partidul Mişcarea Populară, partid pe listele căreia se află pentru o candidatură la Senatul României.

[slideshow_deploy id=’27126′]