Omagiu eroilor la Cimitirul Eroilor din Petroșani, pentru un secol de istorie

armata2Marele istoric român Nicolae Iorga aprecia, pe bună dreptate, că ”neamul este etern prin cultul eroilor”. Animați de aceste sentimente, reprezentanții Subfilialei Petroșani a Asociației Naționale pentru Cultul Eroilor ”Regina Maria”, împreună cu rezerviștii din cadrul Asociației Cadrelor Miltare în Rezervă și în Retragere din Valea Jiului au marcat astăzi, printr-un moment emoționant, celebrarea ceor 100 de ani de la intrarea României în Primul Razboi Mondial.

Emoția evenimentului de astăzi a fost și mai mare decât cea generată de festivitățile anterioare, care au avut loc în Valea Jiului, pe frontul de război din Pasul Vîlcan sau la monumentul generalului Dragalina din Defileul Jiului, deoarece înteeaga festivitate s-a derulat în Cimitirul Eroilor din municipiul Petroșani. Un loc în care, potrivit statisticilor, se află îngropați  se află îngropați 137 de eroi căzuți în război în anul 1916, soldați români, sârbi, germani, unguri, austrieci şi necunoscuți.

În memoria acestora, în anul 1917, la un an de la declanșarea luptelor din Marele Război al Reîntregirii pe Valea Jiului, cimitirul ad-hoc înființat la marginea Petroșaniului a fost transformat în Cimitir al Eroilor. De atunci și până în prezent, oamenii acestor locuri vin aici pentru a-și aminti de cei care au pierit în lupte grele pentru ca noi, cei din generația prezentului, să putem avea șansa de a trăi în pace, în libertate, în fraternitate.

armata1

armata4Printre cei care s-a aflat astăzi la evenimentul centenar omagiat la Petroșani s-a numărat, firesc, primarul localității, Tiberiu Iacob Ridzi. ”Astăzi am făcut un gest necesar pentru memoria tuturor ostașilor care și-au sacrificat viața în luptele din Primul Război Mondial, începute în urmă cu 100 de ani pe aceste meleaguri. La Cimitirul Eroilor din Petroșani, unde își dorm somnul de veci ostași români, maghiari, germani, sîrbi, slovaci, cehi, m-am întâlnit cu reprezentanții Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și cu ofițerii în retragere din Ponte nelle Alpi, pentru a ne aduce împreună recunoștința și respectul pe care le datorăm tuturor celor ce ne-au lăsat o patrie liberă”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta spune că a venit aici împreună cu cei doi copii ai săi, Maria și Andrei, pentru că își dorește ca, așa cum părinții săi i-au insulflat dragostea de neam, de țară și cultul pentru eroii neamului, tot așa copiii săi să se apropie de aceste valori ale conștiinței de neam și țară.

Nelipsit de la acest gen de evenimente, ca mândru purtător al ținutei ostășești de subofițer al Armatei Române, primarul Vulcanului, Gheorghe Ile a adus omagiul săi celor pentru care istoria a fost, este și rămne, cea mai frumoasă poveste. ”Astăzi, împreună cu colegii din Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, dar și cu primarul Petroșaniului și alți oameni cu respect pentru istoria bravului nostru popor român, am fost prezenți la Cimitirul Eroilor din Petroșani, acolo unde am adus un omagiu eroilor militari căzuți, acum un secol în luptele grele care s-au dat pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial. Un gest de onare, un gest cu valoare de simbol, pentru generația de astăzi, dar mai ales pentru generațiile de mâine. Personal, am fost plpcut impresionat de prezența copiilor și tinerilor la ceremoniile de astăzi de la Petroșani”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

În cadrul evenimentului, au avut loc ceremonii militare, s-a oficiat un Te Deum religios și au avut loc depuneri de coroane de flori la monumentul Eroilor din municipiul Petroșani.

armata3

[slideshow_deploy id=’20328′]