Nereguli descoperite în secțiile de votare

Inspectoratele pentru situații de urgență, inclusiv cel din județul Hunedoara, au efectuat, în această perioadă, acțiuni preventive astfel ca procesul de desfășurare a alegerilor parlamentare din acest an să nu fie perturbat.

controale-ISU-e1447855332649-680x365

Inspectorii de prevenire au efectuat 14.492 verificări la obiectivele în care sunt organizate cele 18.626 secții de votare, fiind înlăturate în mod operativ peste 5.400 nereguli. Disfuncționalitățile identificate în teren prin încălcarea legislaţiei din domeniul apărării împotriva incendiilor au fost sancționate cu 11 amenzi, în cuantum de 15.000 lei.

Principalele aspectele avute în atenție de către inspectorii de prevenire au urmărit:

 Amplasarea cabinelor de vot fără diminuarea căilor de acces sau a circulaţiilor interioare din clădirile în care se organizează procesul electoral; Dispunerea acestora fără blocarea ori îngreunarea accesului la mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor (exemplu: instalaţiile de hidranţi interiori);

 Evitarea obstrucționării căilor de acces, prin amplasarea elementelor de mobilier în interiorul încăperilor în care se amenajează secţii de votare;

 Marcarea corespunzătoare a căilor de evacuare şi menţinerea acestora în permanenţă practicabile;

 Menţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor şi sistemelor de apărare împotriva incendiilor (instalaţii de iluminat de siguranţă, de semnalizare, de stingere a incendiilor etc.).

Pentru familiarizarea cu specificul construcțiilor, asigurarea accesului cu autospeciale și planificarea unor eventuale intervenții, pompierii din cadrul subunităţilor operative au efectuat acţiuni de recunoaştere în teren la toate amplasamentele unde vor funcționa secții de votare.

Totodată, la nivel național au fost derulate acțiuni de informare a cetățenilor cu drept de vot asupra recomandărilor promovate în cadrul Campaniei „Alege să fii corect”, derulată de către Ministerul Afacerilor Interne.

Pentru perioada următoare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus suplimentarea efectivelor care să asigure măsurile de pază și protecție, precum și de prevenire a situațiilor de urgență pe parcursul procesului electoral, astfel încât exercitarea dreptului la vot să se desfășoare în depline condiții de siguranță.

Astfel, pe timpul zilei de vot, peste 8.000 pompieri vor asigura paza la 5.248 secții de votare, iar pentru intervenția la eventualele situații de urgență aproximativ 5.000 sunt pregătiți să asigure, zilnic, misiunile de răspuns.

[slideshow_deploy id=’24093′]