Pariuri online: Fiscul impozitează veniturile, chiar dacă o persoană este, de fapt, în pierdere

Domeniul jocurilor de noroc a luat amploare în țara noastră în ultimii ani, inclusiv în ceea ce privește segmentul online. Astfel, și cadrul legislativ care reglementează piața pariurilor sportive pe internet a fost actualizat, însă prevederile actuale nu sunt neapărat în favoarea clienților, în condițiile în care aceștia trebuie să plătească impozit pentru fiecare venit brut obținut de la operatorii de jocuri de noroc. Și cum autoritățile interpretează venitul brut ca fiecare retragere efectuată de jucător, fără să conteze dacă acesta a și obținut efectiv vreun profit, se poate ajunge în situația în care să fii pe pierdere, dar să datorezi totuși impozit. 

În ultimii ani, în special din 2015 începând, cadrul legislativ care reglementează jocurile de noroc a cunoscut mai multe modificări, în special în segmentul online, acolo unde anterior nu existau prevederi clare.

Astfel, în prezent, persoanele care obțin pe parcursul unui an venituri din pariuri sportive sau turnee de poker, organizate online de către operatorii de jocuri de noroc licențiați în România, trebuie să le declare la Agenția Națională de Admnistrare Fiscală (ANAF) până la data de 25 mai a anului următor, prin intermediul formularului 200.

Așadar, dacă ați pariat online anul trecut și ați efectuat cel puțin o retragere, sunteți obligat să declarați respectiva sumă în documentul amintit anterior, urmând ca organul fiscal să vă calculeze impozitul aferent pe care îl datorați.

Aici apare însă și problema, în condițiile în care Fiscul interpretează venitul brut obținut de client ca suma de bani retrasă de la operatorul de jocuri de noroc, fără însă să conteze dacă respectivul contribuabil a și obținut efectiv vreun profit.

„Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă”, se precizează la articolul 108 din Codul fiscal.

De altfel, situația a fost semnalată și de mai mulți dintre cititorii AvocatNet.ro, care se găsesc în situația în care să fi retras din contul online o sumă mai mică decât cea depusă, fiind astfel pe pierdere. Spre exemplu, este posibil ca un jucător să fi depus inițial suma de 1.000 de lei și, după mai multe pariuri efectuate (rulaje), unele necâștigătoare, să aleagă să retragă 800 de lei, pentru a diminua pierderea.

Astfel, clientul din exemplul de mai sus va fi din start în pierdere cu 200 de lei, fiind în același timp obligat să declare suma de 800 de lei (suma retrasă) în formularul 200 și să achite ulterior un impozit de 1% din acest cuantum, adică 8 lei.

Și în varianta optimistă, în care un client depune, să zicem, suma de 5.000 de lei în contul propriu, iar după o perioadă de timp obține un profit de 1.000 de lei și retrage astfel suma totată de 6.000 de lei, acesta va plăti impozitul aferent sumei totale (1% din 6.000 de lei, adică 60 de lei), și nu 10 lei (1% din 1.000 de lei, profitul efectiv).

Notă: Cota de impozitare de 1% se aplică veniturilor din jocuri de noroc de până în 15.000 de euro (echivalentul sumei de 66.750 de lei). Regulile de impozitare se schimbă pentru veniturile ce depășesc acest plafon, așa cum am explicat aici.

Cum interpretează Fiscul venitul brut

Până la 28 februarie 2017, operatorii de jocuri de noroc online au avut obligația de a transmite jucătorilor o evidență a retragerilor efectuate de aceștia pe parcursului anului trecut. În plus, informațiile referitoare la fiecare venit brut acordat de casele de pariuri și încasat de client au fost transmise, până la același termen, și organelor fiscale competente, astfel încât Fiscul să se asigure că datele transmise de contribuabili prin intermediului formularului 200 sunt cele reale, iar impozitarea ulterioară este una corectă.

Potrivit prevederilor Codului fiscal, contribuabilii care obțin venituri din jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker au obligația de a depune declarația privind venitul realizat. Această declarație se completează în baza informațiilor referitoare la fiecare venit brut, care v-au fost transmise de către organizatorii de jocuri de noroc la distanță. Având în vedere cele de mai sus, considerăm că venitul brut este venitul transmis de către organizatorii de jocuri de noroc”, au explicat reprezentanții ANAF în cadrul unei sesiuni de asistență online, organizate anul trecut pe pagina de Facebook a instituției.

În ceea ce privește modul în care se completează formularul 200, Codul fiscal stabilește că fiecare venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc trebuie evidențiat distinct în declarație, un alt aspect ce naște semne de întrebare. Asta pentru că pot exista situații în care un contribuabil să fi efectuat anul trecut, spre exemplu, zece retrageri la un operator online și 15 la un altul.

Astfel, acesta ar trebui, conform prevederilor legale, să completeze 25 de anexe ale formularului 200, câte una pentru fiecare retragere în parte. Asta în condițiile în care varianta online a documentului menționat este limitată la 20 de astfel de anexe, ceea ce înseamnă că respectivului client nu îi rămâne decât varianta declarării sumei totale primite de la o anume casă de pariuri online, în detrimentul declarării individuale a fiecărei sume.

Notă: Un ghid pentru depunerea și completarea formularului 200, pe baza căruia Fiscul va calcula impozitul aferent veniturilor obținute din pariuri online poate fi găsit aici.

avocatnet.ro

[slideshow_deploy id=’17636′]