UPDATE / Doi copii de 12 respectiv 14 ani au murit într-o avalanșă produsă în Munții Retezat

          În data de 22 aprilie a.c., la ora 14:25, un apel la Numărul Unic de Urgență 112 a anunțat un accident în zona montană, în Munții Retezat. Un grup de 7 persoane a fost surprins de o avalanșă în zona Vf. Peleaga, dintre care 3 copii, 4 adulti.

Din primele informații obținute de la echipele Salvamont, care au ajuns spre locul indicat de către apelant, 5 persoane sunt rănite, acestea fiind preluate de către echipele Salvamont și coborâte în siguranță spre Refugiul Gențiana. Cei 2 copii, în vârstă de 13 ani, respectiv 14 ani, au rămas la locul producerii accidentului, echipele de intervenție urmând să se deplaseze spre aceștia, decesul acestora putând fi confirmat oficial doar de către o persoană autorizată.

Având în vedere condițiile meteorologice și stratul consistent de zăpădă afânată așternut în ultima perioadă, intervenția se va desfășura pe parcursul mai multor ore, la această oră misiunea de salvare fiind în desfășurare.

În cel mai scurt timp, s-au deplasat la locul evenimentului 17 salvamoniști din cadrul Serviciului Judetean Salvamont Hunedoara, 11 jandarmi montani din cadrul IJJ Hunedoara, 6 polițiști din cadrul IPJ Hunedoara, iar de la ISU Hunedoara, 1 ofițer, 9 subofiteri și 2 autospeciale, una fiind pentru transport victime multiple.

La scurt timp după producerea evenimentului prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției format din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Serviciului Judetean Salvamont.

De asemenea, au fost alertate elicopterele SMURD de la București, Târgu Mureș și Craiova, iar în funcție de informațiile obținute de la locul evenimentului și a condițiilor meteorologice, urmează să se decidă dacă se impune intervenția elicopterului.

 

Toți cei 56 de turiști, din muntii Retezat, coordonați de către echipele de salvatori au ajuns în siguranță la refugiul Gențina, cele 5 persoane rănite în accidentul de avalanșă sunt în prezent coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara. Ceilalți 51 de turiști, toți adulți, au luat decizia să rămână peste noapte la refugiul Gențiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale.

Din cauza condițiilor meteorologice, s-a luat decizia ca misiunea de recuperare a celor două victime rămase la locul producerii avalanșei, să se reia în dimineața zilei de 23.04.2017, orele 06:00, cu echipe formate din reprezentanți ai Serviciului Județean Salvamont Hunedoara și Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara.

 

[slideshow_deploy id=’36591′]