Bani europeni pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare la Apa Prod

apa-prodApa Prod Hunedoara intenționează să acceseze fonduri europene în valoare totală de 104 milioane de euro pentru execuția unor lucrări de extindere a rețelelor de apă și canalizare pentru abonații din aria de operare. Potrivit directorului general al societății, Victor Arion, noul program de investiții europene vizează în principal realizarea unor rețele de apă și canalizare în comunele cu peste 2000 de locuitori din județul Hunedoara.

În acest sens, directorul general al Apa Prod a declarat că deja a fost semnat un contract pentru realizarea serviciilor de consultanță, proiectare tehnică și întocmirea caietelor de sarcini, proceduri prin care Apa Prod speră să poată obține întreaga finanțare de 104 milioane de euro, necesară pentru lucrprile ce se estimează a fi necesare. „În funcţie de studiile pe care asocierea de firme contractată le va face, vom vedea şi care este necesarul financiar. Avem minimum 104 milioane de euro pe care-i putem accesa, dar putem ajunge şi la 140 de milioane de euro. 85 la sută din suma totală provine din fonduri europene nerambursabile, 2 la sută de la autorităţile publice locale, iar restul de 13 la sută, încă nu se ştie. În funcţie de o analiză a suportabilităţii financiare din judeţ, se va decide cu ce sumă ar putea contribui şi Guvernul. Teoretic, este posibil ca întregul procentaj de 13 la sută să fie suportat din fonduri guvernamentale”, a declarat Victor Arion, în cadrul unei conferințe de presă organizată luni la Deva.

Contractul de consultanță semnat la începutul acestei săptămâni de Apa Prod Hunedoara cu asocierea dintre societăţile Interdevelopement SRL şi Fichtner Enviroment SRL are o valoare de 7,1 milioane de lei fără TVA. Contractul presupune întocmirea întregii documentaţii necesară în vederea depunerii unei cereri de finanţare europeană în valoare totală de minimum 104 milioane de euro. Aceeaşi asociere va trebui să se ocupe şi întocmirea caietelor de sarcini pentru licitaţiile în urma cărora vor fi desemnaţi constructorii care vor extinde reţelele de apă şi canalizare, dar şi de întocmirea proiectelor tehnice, precum şi de urmărirea execuţiei acestora.

[slideshow_deploy id=’13835′]