Petrila a sărbătorit Ziua Națională cu o impresionantă paradă populară pe străzile orașului / GALERIE FOTO

Petrilenii s-au mobilizat cu mic, cu mare pentru a întâmpina sărbătoarea Zilei Naționale a României împreună, în comunitatea locală, alături de reprezentanții administraței locale.

La parada populară organizată de Primăria orașului Petrila au participat câteva sute de oameni, animați de dorința de a arăta tuturor că România este prezentă, în cel ma pur stil românesc, și la Petrila. Pentru acest eveniment, așa cum se cade la zi de mare sărbătoare, oamenii au îmbrăcat straie populare momârlănești, iar polițiștii, pompierii și salvatorii mineri au schimbat uniforma de zi cu zi cu uniformele de ceremonie. Toți participanții la parada de 1 Decembrie de la Petrila au avut însă la ei un steag tricolor, semn că sentimentul patriotic este înrădăcinat în atitudinea fiecărui petrilean.

În fruntea coloanei de participanți la marșul de săbătoare organizat la Petrila de Ziua României s-a aflat chia primarul localității, Vasilică Jurca, secondat de viceprimarul Dofin Curtean și de secretarul primăriei, Adriana Dăian. Parada de 1 Decembie a străbătut bulevardul central al orașului, din zona Pieței și până la Casa de cultură ”Ladislau Schimidt”. Aici, pentru că numărul foarte mare de cetățeni participanți la sărbătoarea Zilei României a fost chiar peste așteptările organizatorilor, manifestările cultural-atistice programate pentru a avea loc în sala Casei de cultură, au fost reorganizate pe scena ad-hoc amenajată pe scrările din fața instituței culturale din orașul Petrila.

”Anul acesta ne-am dorit ca Ziua Națională a României să o petrecem așa cum se cuvine, împreună cu cetățenii orașului Petrila alături de care am dorit să fim în această zi specială, la 99 de ani de la Marea Unire de la 1918, să cinstim memoria înaintașilor noștri luptători pentru unitate națională și să ne bucurăm de Ziua Națională a noastră, a românilor. După cum se vede, am reușit și le mulțumesc tuturor petrileniulor pentru participarea activă la acest eveniment. Totodată, vreau să transmit gândurile mele bune tuturor românilor, Văii Jiului și petrilenilor în mod special, atât celor de acasă cât și celor care sunt la sute sau mii de km distanță. Știu că România este în sufletul tuturor, oriunde ne-am afla. La mulţi ani, România! La mulți ani, Petrila !”, ne-a declarat Vasilică Jurca, primarul orașului Petrila.

”Cu ocazia manifestarilor de 1 Decembrie, multumesc tuturor celor implicați, care au făcut aceasta zi mai frumoasă, mai deosebită. Am demonstrat că suntem Români adevărați, că suntem Petrileni pe cinste. Cu ocazia zilei naționale a României transmit tuturor Românilor de pretutindeni, atât petrilenilor cât și celor plecați din localitate, sănătate multă, putere de muncă, binecuvântari în toate lucrurile și motivatia că ,,toți suntem români. Să iubim România !”, a declarat, la rândul său, viceprimarul Dorin Curtean.

Printre participanții la evenimentul de la Petrila i-a remarcat și pe consilierii locali ai orașului, fie ei din rândul Puterii sau al Opoziției locale, pe fostul primar Ilie Păducel, pe consilierul județean Doinița Maia Bălănesc dar și pe respectacți seniori ai comunității petrilene cum sunt Dumitru Răscolean (fost viceprimar al orașului), Ioan Gui (apreciat om de afaceri) ori Dumitru Gălățan Jieț (scriitor, om de cultură și etnolog) dar și numeroși alți oameni de valoare ai comunității orașului Petrila. Semn că, la Petrila, sărbătoarea națională a reunșit să unească omenii, indiferent de categoriile sociale, profesionale sau politice din care fac parte.

În programul artistic dedicat aniversării Zilei Naționale a României, program început cu intonarea Imnului de Stat de către talentatul artist al Văii Jiului care este Monica Țugulea, au evoluat fanfara orașului Petrila, dar și copiii și tinerii din cadrul Ansamblurilor folclorice ”Bujorii Muntelui”, ”Junii Petrileni” și ”Nedeia Petrileană”, precum și elevi ai unităților de învățământ de pe raza orașului Petrila.

Între timp, gospodari ai comunității momrlanilor din satele Petrilei au pregătit toate ziua bucatele de sărbătoare (fasole la ceaun cu cârnați afumați), la ospăț fiind invitați toți ce prezenți la frumoasa sărbătoare de 1 Decebrie de la Petrila.

 

[slideshow_deploy id=’20328′]