Rețea de traficanți destructurată și cu ajutorul ofițerilor SCSO Hunedoara

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT Sibiu au efectuat 24 de percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de trafic de droguri de risc şi de mare risc, pe raza judeţelor Sibiu şi Cluj, iar 60 de persoane au fost conduse la audieri. În cauză au fost implicați și polițiști de la SCSO Hunedoara, Vâlcea, BCCO Cluj-Napoca, BCCO Târgu-Mureş şi BCCO Braşov, IPJ Sibiu, Centrului Chinologic Sibiu, al luptătorilor SAS din ţară, precum şi al jandarmilor din cadrul IJJ Sibiu.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2016, la nivelul judeţului Sibiu s-a constituit o grupare infracţională ce a avut ca iniţiator o persoană cunoscută şi anterior cu preocupări pe linia traficului de substanţe cu efect psihoactiv, grupare ce avea ca scop traficul de substanţe stupefiante şi acapararea ‘pieţei’ de ‘etnobotanice’ din municipiul Sibiu”, informează un comunicat al DIICOT. Anchetatorii spun că persoanele cercetate se aprovizionau cu substanţe stupefiante din afara ţării, pe care le comandau cel mai probabil pe internet. Acestea le erau livrate în România prin intermediul serviciilor poştale şi al firmelor de curierat (în acest sens fiind şi interceptat un colet cu canabis).

„Liderii grupării erau cunoscuţi având accese de violenţă fizică deosebită, folosind în special arme albe – cuţit, accese de violenţă îndreptate atât împotriva consumatorilor sau altor dealeri de substanţe stupefiante, dar şi împotriva altor persoane cu care nu aveau legătură pe această linie a traficului de droguri, motivat de faptul că fac parte dintr-un grup infracţional (în prezent unul dintre lideri fiind suspectat inclusiv de comiterea unei tentative de omor, iar un altul pe parcursul cercetărilor a fost arestat preventiv într-o altă cauză, pentru comiterea unei infracţiuni de omor, fără legătură cu traficul de droguri)”, precizează procurorii.

Ei spun că au existat cazuri când le era impus consumatorilor să cumpere cantităţi mai mari de substanţe cu efect psihoactiv decât cele pe care aceştia le solicitau sau chiar nesolicitate, fiindu-le cerute apoi sume mai mari de bani decât cele convenite, forţându-i să le plătească cât mai repede, altfel stabilindu-le penalităţi.

„În cazul în care aceştia nu reuşeau să plătească la timp, recurgeau la ameninţări şi chiar la violenţe fizice, fiind date că iniţiatorul grupării, pe acest fond, la începutul anului 2018 a fost implicat într-un incident petrecut în zona Pieţei Cibin din municipiul Sibiu când acesta a înjunghiat o persoană încă neidentificată cu exactitate până în prezent (fiind transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de urgenţă, după acordarea acestora a părăsit unitatea medicală înainte de sosirea organelor de poliţie)”, se mai arată în comunicat.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost identificate şi ridicate mai multe bunuri electronice, bani şi diferite cantităţi de masă vegetală susceptibilă să conţină substanţe cu efect psihoactiv.

15 suspecţi au fost identificați de polițiști, aceștia făcând parte din gruparea infracţională sau aveau legături cu ea.

[slideshow_deploy id=’36591′][slideshow_deploy id=’36591′]