Învățământul, schimbat din temelii: Ecaterina Andronescu anunță TREI legi ale Educației

Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației, a anunțat că drafturile noilor legi ale Educației vor fi lansate după alegerile europarlamentare, pentru a “nu conturba campania”, urmând să mai aibă loc întâlniri cu profesorii din țară.

“Eu cred că putem să lansăm drafturile celor trei legi ale învățământului – pentru că ne gândim să avem o lege pentru învățământul preuniversitar, una pentru învățământul universitar și alta pentru statutul personalului didactic, este foarte important să avem o lege care să confere statut personalului didactic cu drepturi și obligații – după alegeri. Drafturile le avem, după ce continuăm dezbaterile, și avem cât de multe idei din dezbaterea publică pe acest document, draftul poate fi completat și probabil că-l vom lansa după alegerile pentru Parlamentul European, ca să nu conturbăm campania”, a afirmat Andronescu, vineri, la Satu Mare.

Ea a aratat ca intalnirile cu profesorii din tara sunt foarte utile si considera ca prin noua legislatie educatia ar trebui sa aiba un rol economic, dar si sa-si recastige increderea.

“Pornim de la rolul pe care il are educatia in orice tara, un rol economic, o tara nu poate prospera fara educatie, un rol de echilibru pe care il are in societate, pentru ca daca parintele pleaca la serviciu si el este nelinistit in legatura cu propria lui odrasla inseamna ca societatea nu este echilibrata, si atunci scoala trebuie sa genereze pentru societate aceasta stare de echilibru. Sunt multe lucruri pe care le putem ameliora, cum ar fi formarea profesorilor, formarea initiala si formarea continua.

De aceea avem aceste dezbateri, ca sa putem sa prindem aceste elemente in legislatie. Mi-as dori sa existe mai multa incredere in scoala. Parintii, profesorii, autoritatea locala sa aiba mai multa incredere. O scoala in care nu exista incredere nu poate functiona, dupa parerea mea. Increderea se castiga in ani, uneori in foarte multi ani si se poate pierde intr-o clipa. Noi vrem sa vedem care sunt mecanismele prin care putem sa recastigam increderea in toate scolile din Romania”, a mai spus Andronescu.

Potrivit agerpres.ro, Ecaterina Andronescu s-a intalnit, vineri, cu profesori, directori ai unitatilor de invatamant, inspectori scolari, reprezentanti ai Consiliului Judetean al Elevilor, ai mediului de afaceri, parinti, primari de municipii si orase pentru a discuta despre modificarea legilor din educatie.

Sursa: realitatea.net