ALERTĂ ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică, vijelii, averse torențiale și grindină, până marți

Două avertizări COD GALBEN de vreme instabilă, valabile pentru zilele de luni şi marţi au fost transmise de către Administraţia Naţională de Meteorologie

Prima avertizare cod galben este valabilă în perioada 6 mai, ora 14.00 – 6 mai, ora 23.00. În Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea şi la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descarcari electrice, grindină şi averse torenţiale. Îndeosebi în intervale scurte de timp se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 25-35 litri/mp.

A doua avertizare cod galben este valabilă în perioada 6 mai, ora 23 – 7 mai, ora 23. În Transilvania, Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei şi jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi ce vor depăşi 25-30 litri/mp şi pe arii restrânse 50-60 litri/mp. Aversele vor mai fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

În zonele montane, iar trecător şi în Transilvania şi Subcarpaţii Moldovei, precipitaţiile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare. La altitudini de peste 1500 de metri vântul va avea intensificări de peste 70-80 km/h spulberând zăpada.

Mai ales pe parcursul zilei de marţi, 7 mai, local vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale cuprinse în general între 55 şi 65 de km/h. Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată în toată ţara.

Departamentul pentru Situații de Urgență roagă cetățenii să-și ia măsurile de autoprotecție, să urmărească atenționările trimise prin  aplicația DSU sau Ro-Alert, dacă situația o va impune.

Nu uitati nici de platforma Fiipregatit.ro, locul unde puteți accesa ghidurile special create și extrem de folositoare pentru astfel de perioade cu fenomene diverse.

Sursa: stiripesurse.ro