Primul vernisaj de gală al micilor artiști plastici de la Clubul Copiilor și Elevilor

Pentru aproape 100 de elevi din toată Valea Jiului, pasiunea pentru desen a prins valoare odată cu primele ore de artă plastică pe care au decis să le urmeze în cadrul secțiilor de ”belle arte” ale Cluburilor copiilor și elevilor care funcționează la Petrila, Petroșani, Vulcan și Lupeni. Sub coordonarea unor dascăli dedicați și pasionați precum prof. Radu Chința, prof. Cipriana Chința și prof. Teodosie Cuciuc, micii artiști au prins nu doar tainele mânuirii penelului pe pânză, lemn, sticlă sau piatră, ci au reușit să-și ducă pasiunea pentru pictură la rang de artă.

Vineri, 13 decembrie 2019, cursanții cercurilor de arte plastice de la Cluburile copiilor din Petrila și Petroșani au avut parte și de o fericită recompensă a muncii lor din primul semestru, respectiv oportunitatea de a fi prezenți la primul lor vernisaj de artă plastică. Evenimentul a a avut loc într-una din cele mai frumoase galerii de artă din județ, Galeria ”Ianza” din Petroșani, amenajată în Castelul Ianza de pe strada Timișoara din Petroșani, unde gazdă le-a fost chiar reputatul artist plastic Cristian Sergiu Ianza, președintele Fundației Ianza Art Inter-Cultural.

Acesta s-a declarat încântat de numărul mare de artiști care și-au câștigat, prin migală și talent, dreptul de a-și expune lucrările într-o galerie de artă, dar mai ales de numărul foarte mare de vizitatori, care au venit la vernisajul expoziției ”Arta la Castel”. ”Cred că este un record de participare la un eveniment artistic găzduit la această galerie de artă și sunt realmente încântat de interesul publicului, care cred că este de bun augur pentru mișcarea culturală din această zonă a țării. Îi felicit pe autori pentru munca lor plină de pasiune, așa cum îi felicit pe coordonatorii lor, care sunt de altfel și parteneri de nădejde ai activităților culturale găzduite de Fundația Ianza în acest loc care, de la bun început, și-a propus să devină un centru cultural în Valea Jiului și o casă a artelor”, a declarat Cristian Sergiu Ianza, președintele Fundației Ianza Art Inter-Cultural.

În opinia prof. Radu Chința, coordonatorul Cercului de Artă de la Clubul copiilor din Petrila și director al Cluburilor copiilor din Valea Jiului, succesul acestui eveniment vine, pe de o parte din pasiunea și talentul copiilor care au studiat și au muncit foarte mult în aceste câteva luni de când au venit la Cercul de Artă, pentru a realiza o serie de lucrări pentru expoziția lor de debut, iar pe de altă parte vine din rolul determinant al familiei acestora, care îi susține și-i încurajează în pasiunea lor pentru artele frumoase. ”Fiecare lucrare în parte poartă amprenta unui stil aparte al autorilor. De aceea, avem în această expoziție lucrări grupate pe diverse categorii: portret, natură, tradiții populare, animale sau chiar minerit. Tot de aceea, avem în expoziție lucrări în diferite abordări tehnice: pictură pe pânză, pictură pe lemn, pictură pe sticlă, pictură pe piatră, confecții artizanale etc. Eu vreau să-i felicit pe copii pentru seriozitatea cu care s-au pregătit în acest semestru în cadrul cursurilor de la Cercul de Artă, fapt dovedit chiar prin posibilitatea de a face, cu creațiile lor din ultimele luni, această frumoasă expoziție de artă plastică. Desigur, îi mulțumesc și domnului Cristi Ianza, nu doar pentru găzduire, ci și pentru că ne este un prețios partener în foarte multe din proiectele noastre artistice”, a declarat prof. Radu Chința, coordonatorul Cercului de Arte Plastice de la Clubul Elevilor din Petrila.

Acesta a mai precizat că o expoziție similară, de data aceasta cu lucrări ale elevilor de la cercurile de artă plastică din Vulcan și Lupeni, urmează să fie organizată, până la finalul acestui an școlar, expoziția urmând să fie găzduită de cealaltă galerie de artă existentă în Valea Jiului, Galeria de artă ”Iosif Tellmann” de la Lupeni.