Președintele CJH, Mircea Bobora – mesaj la Centenarul Zilei Eroilor din România

În semn de recunoştinţă pentru jertfa eroilor Patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. România se închină eroilor în această zi sfântă, de 100 de ani, timp în care jertfele s-au înmulțit cu fiecare eveniment istoric ce a brăzdat Istoria noastră.

Dacă Înălţarea la cer a Mântuitorului încununează izbăvirea şi mântuirea câştigată cu lupte infinite, renunţări şi jertfe, Ziua Eroilor simbolizează mărirea, gloria și jertfa eroilor români căzuți pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și întregirea neamului românesc.

Sacrificiul eroilor reprezintă măsura iubirii absolute față de Patria Mamă. În momentele noastre de nesiguranță, de îndoială sau ezitare, ca cele prin care am trecut sau încă trecem, din pilda eroilor primim încurajări, sfaturi, dar și mustrări. Eroii s-au jertfit pentru idealuri înălțătoare, iar noi suntem datori să ne întărim credința și speranța în fiecare zi.

Se vorbește tot mai des că lumea – așa cum o știm cu toții – nu va mai fi la fel, că recentele provocări care au pus la grea încercare națiuni întregi vor schimba nu numai moduri de conviețuire, ci însăși viața. Este datoria noastră să păstrăm și să prețuim valorile națiunii române și să facem tot ce ne stă în putință pentru ca, prin faptele noastre, să ne ridicăm la înălțimea virtuții eroilor neamului.

Ne înclinăm cu adâncă recunoștință în fața mormintelor înaintașilor noștri și, în liniște în acest an, fără fast și ceremonii publice, le aducem un pios omagiu, în tăcere. Glorie eternă!

Dumnezeu să le așeze sufletele în rândurile drepților.

Hristos s-a Înălțat!

Mircea-Flaviu BOBORA
Președintele Consiliului Județean Hunedoara