Piept de rață cu sos de prune

Pieptul de rata face casa buna cu sosurile dulci-acrisoare. Iar unul dintre cele mai delicioase sosuri pentru friptura pe care le-ati putea incerca este sosul de prune cu anason stelat.

Ingrediente

Piept de rata

2 buc piept de rata

dupa gust sare

dupa gust piper

Sos de prune

250 gr prune

1 buc ceapa rosie

1 lingurita zahar brun

dupa gust sare

dupa gust chilli

200 ml vin rosu sec

1 lingura ulei de masline

2 buc anason stelat

Mod de preparare

Pornim cuptorul la 175°C cu ventilatie.

Daca nu sunteti mari carnivori, puteti imparti o bucata mare de piept de rata (aproximativ 250 gr) pentru 2 persoane. Altfel sunt necesare 2 bucati. Pieptul de rata se sterge bine cu un prosop de hartie, dupa care, cu o penseta de bucatarie, curatati bine pielea de radacinile de pene ramase. Daca nu aveti o penseta de bucatarie, sacrificati o penseta cosmetica ce va ramane in sertarul din bucatarie. Pe de alta parte, daca nu va place pielea crocanta si o indepartati dupa gatire, nu trebuie sa depuneti acest efort.

Cu un cutit bine ascutit se cresteaza pielea si grasimea de rata in romburi pentru a permite grasimii de rata sa se topeasca mai bine.

Asezonam pieptul de rata cu sare si piper.

In tigaia rece punem pieptul de rata cu pielea in jos, la foc mediu si lasam aproximativ 8 minute pana cand pielea e rumena si grasimea topita.

Se intoarce pieptul de rata si se mai lasa 2 minute pentru sigilare.

Daca tigaia in care am pregatit pieptul de rata nu se potriveste pentru cuptor, alegem una potrivita, mutam pieptul de rata in cuptor si il lasam pentru 6/8 minute, in functie de grosimea acestuia. Nu vreti un piept de rata well done.

Lasati-l sa se odihneasca vreo 10 minute inainte de a-l felia.

Pentru sosul de prune spalati si taiati in 4 prunele. Taiati felii o ceapa rosie medie.

Intr-o tigaie pentru sos puneti o lingura de ulei de masline si ceapa. Caliti la foc mediu. Cand ceapa s-a inmuiat, adaugati prunele si zaharul brun. Caramelizati si lasati sa se inmoaie prunele. Acum adaugati vinul rosu, anasonul stelat, un varf de cutit de de sare si putin chilli.

Fierbeti pana capata consistenta de sos. La final dati sosul printr-o sita fina. Puteti pastra pentru servire cateva bucatele de prune din sos.

Nota

Serviti alaturi de piure de cartofi sau risotto.

Sursă gatesc.ro –Mini Chef Oana Ramona