Cea mai dură cursă de ciclism din România, pe 7 august, la Pasul Vîlcan

Pasionații de ciclism vor avea ocazia să-și încerce măiestria, rezistența și limitele în cea mai dură cursă de ciclism din România, care va avea loc pe ”drumul lui Mihai Viteazu” de la Pasul Vîlcan. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție este organizat de prof. Cătălin Valea, pasionat ciclist al Văii Jiului și este destinat tuturor iubitorilor acestui îndrăgit sport.

Cătălin Valea precizează că acest concurs de vertical race se desfășoară pe un traseu de 11 km, cu plecarea din municipiul Vulcan (sensul giratoriu de la Dincă) și sosirea pe platoul de la Monumentul Eroilor din Pasul Vîlcan, la cota de altitudine de peste 1600 metri. Cursa este una cu atât mai dificilă cu cât ea se desfășoară pe un drum asfaltat de munte, având o pantă medie de 9,2%, iar pe porțiunea cea mai dificilă panta atinge o declivitate de 35%, toate aceste caracteristici făcând traseul de la Vulcan al acestui concurs drept cel mai dificil din România și unul de top 5 mondial.

Concursul este destinat categoriilor de vârstă: +18,+30,+40,+45,+50,+55 (masculin și feminin), iar participanții nu vor plăti taxe de participare. Evenimentul este susținut de Primăria municipiului Vulcan, dar și de sponsori precum High Energy București, Comexim R Lupeni (care va acorda un premiu special de 500 de lei în memoria omului de afaceri vulcănean Lascăr Georgel) și Laurențiu Efta din Lupeni. Organizatorii precizează că pentru toți participanții la concurs care vor termina traseul în maxim 2h:15m se vor acorda medalii de finisher. De asemenea, participanții vor primi diplome, medalii, cupe și premii.

Traseul concursului de ciclism vertical race de la Vulcan este 100% pe asfalt, iar concurenții sunt sfătuiți să utilizeze biciclete de tip mountain bike sau cursieră și, evident, cască de protecție. De asemenea, participanții vor avea asupra lor masca de protecție sanitară, care nu este însă obligatorie pe parcursul desfășurării cursei, ci doar înainte de concurs.

Înscrierile vor avea loc în ziua competiției, sâmbătă, 7 august 2021, la punctul de start, până la ora 11,00 iar festivitatea de premiere va avea loc la ora 14,00 pe platoul de la stația de pornire a telegondolei.

Competiția ciclistă de la Pasul Vîlcan constituie și o avanpremieră a unei alte competiții de anvergură destinată iubitorilor de ciclism din România, care avea avea loc în luna septembrie, atunci când în zilele de 11 și 12 este programată prima ediție a ”Turului ciclist al Văii Jiului”.