Guvernul ar putea tăia scutirea de impozit pentru angajații din IT și construcții: 13% din forța de muncă din România lucrează în cele două domenii

Angajații din IT și construcții ar putea rămâne cu mai puțini bani în buzunar la final de lună. În plin val patru al pandemiei, ministrul finanțelor poate lansa o altă criză – scrie Ziarul Financiar. A făcut calculele planului anunțat de Dan Vîlceanu! Șeful pus de Florin Cîțu la Finanțe a recunoscut că se gândește la eliminarea scutirii de impozit pentru angajații din IT și Construcții.

„Toate excepțiile de la plata impozitului pe venit și la plata contribuțiilor pe venit, plus excepțiile la plata impozitelor și taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alții nu„, a spus Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor.

Vîlceanu a afirmat că scutirile de impozite ale programatorilor și ale celor din construcții reprezintă 3 la sută din PIB. O sumă foarte mare, a spus ministrul.

N-a calculat, însă, și cât generează cele două domenii. Ziarul Financiar notează că cei 650 de mii de români care lucrează în acestea produc împreună circa 13 la sută din PIB.

„Peste un an, când se vor constata consecinţele dezastruoase ale acestei măsuri, va fi prea târziu, iar reparaţiile vor fi mult mai costisitoare decât o imaginară încasare suplimentară la buget„, afirmă Cristian Erbașu, președinte Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

„Consecințele acestor măsuri vor fi dezastruoase, iar reparațiile mult mai costisitoare. În construcții va crește iar munca la negru și vom ave criză de lucrători pentru că vor pleca din nou afară”, răspunde șeful federației patronatelor din construcții, Cristian Erbașu.

Scutirea de taxe introdusă în domeniul construcțiilor a dus la creșterea numărului de lucrători în ultimii 2 ani cu circa 50.000.

Deocamdată ministerul Finanțelor nu a venit cu nicio completare la posibila bombă economică aruncată de șeful Finanțelor.

Sursa: alephnews.ro