Este nevoie de booster în cazul celor care au două doze și au trecut și prin boală? Ce spune Valeriu Gheorghiță

Una dintre întrebările puse la maratonul informării de sâmbătă, 6 noiembrie, a fost despre persoanele care sunt deja vaccinate cu două doze și care au trecut și prin boală. În cadrul unei dezbateri transmise de TVR 1, dr. Valeriu Gheoghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a răspuns dacă mai este sau nu nevoie de doza a treia.Dr. Valeriu Gheorghiță: „Ceea ce știm în momentul de față, pe număr mare de persoane care au și istoric de trecere prin boală și au fost și vaccinate este că răspunsul imun este mult mai robust, mult mai potent și cu o durată mult mai mare.

Categoric vreau să spun că persoanele care au istoric de trecere prin boală nu au contraindicație la vaccinare. Persoanele care au fost vaccinate cu schemă completă, care au și trecut prin boală – aici este o discuție câte beneficii mai aduce doza de booster. Însă, dacă vorbim de o persoană de peste 65 de ani, sau una care este cu afecțiuni cronice, care scad răspunsul imun, care șubrezesc apărarea organismului, în situația respectivă da, avem nevoie de această doză de booster, mai ales când momentul bolii survine în apropierea momentului vaccinării.

În acel caz, vaccinarea sau trecerea prin boală nu mai are acest efect de booster, de a întări răspunsul imun pe o perioadă lungă de timp. Dacă între momentul vaccinării și momentul bolii trec mai multe luni – 4, 6 luni – atunci într-adevăr se consideră că fie vaccinarea, fie trecerea prin boală are un efect de booster și poate să asigure o durată prelungită a protecției. dar, altfel, mesajul este cât se poate de clar: persoanele care au fost vaccionate cu schemă completă, care au făcut și boala, au un răspuns imun mult mai potent și nu au contraindicație de a face doza de rapel”.

Sursa: tvr.ro