Laurențiu Nistor (președinte CJH): ”9 MAI, prilej de reflecție pentru noi toți”

Ziua de astăzi ne amintește de trei evenimente istorice care au marcat decisiv deopotrivă istoria României, a Europei și a întregii lumi.

La 9 mai 1877, printr-un act curajos ca rezultat al strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, România și-a declarat independența.

Tot pe 9 mai, dar în 1945, Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

Cinci ani mai târziu, în 1950, tot la data de 9 mai, Robert Schumann punea bazele Uniunii Europene: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice.” Devenită Ziua Europei, 9.mai este și Ziua în care ne identificăm întrutotul cu civilizația acestui bătrân continent căruia ii aparținem.

În aceste vremuri dificile, gândurile mele se îndreaptă spre zonele afectate de conflicte, spre acei oameni nevinovați care suferă din cauza războaielor. Îmi doresc ca lecțiile dure pe care ni le-a dat istoria de-a lungul secolelor să ne fie călăuze în drumul nostru spre pace și bunăstare.

La mulți ani, România!

La mulți ani, Europa!

Laurențiu Nistor,

Președintele Consiliului Județean Hunedoara