Noi drepturi pentru salariații români. Ce pot solicita cei care au copii mici sau persoane în îngrijire

Normele adoptate în 2019 în UE pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru părinți și îngrijitori trebuie aplicate și de România începând din 2 august.

Uniunea Europeană prevede noi norme pentru a îmbunătăți echilibrul între viața persoanlă și profesională a părinţilor şi îngrijitorilor.

Acestea au fost adoptate în 2019, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Iar toate statele membre U.E. trebuie să le pună în aplicare începând cu 2 august 2022.

Noile norme stabilesc standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul de îngrijitor, dar şi drepturi suplimentare, precum cel de a solicita formule flexibile de lucru, care să ajute persoanele în cauză să îşi continue viața profesională, cât şi pe cea de familie, fără face sacrificii.

Pentru a oferi șanse mai mari de a rămâne în câmpul muncii bărbaților și femeilor care au responsabilități de îngrijire, fiecare lucrător ar trebui să aibă dreptul la un concediu de îngrijitor de cinci zile lucrătoare pe an, se arată în document.

Iar pentru a încuraja lucrătorii care sunt părinți și îngrijitorii să rămână în câmpul muncii, aceștia ar trebui să poată să-și adapteze programul de muncă în funcție de necesitățile și preferințele personale.

„În acest scop și având în vedere nevoile lucrătorilor, aceștia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopul de a-și adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanță, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de îngrijiri”, transmit reprezentanții Comisiei Europene.

Angajatorul decide însă dacă acceptă sau dacă refuză solicitarea unui lucrător privind formulele flexibile de lucru.

Statele membre au avut obligaţia de a transpune directiva în legislaţia naţională până marţi, 2 august. În următoarea etapă, Comisia va evalua conformitatea măsurilor luate la nivel național în fiecare țară din blocul comunitar şi va lua măsuri, dacă este necesar.

Sursa: libertatea.ro