Cinematograful ”Cultural” din Lupeni s-a redeschis cu emoții într-o sală plină și cu un film-eveniment

Redeschiderea Cinematografului ”Cultural” din municipiul Lupeni a fost încă o sărbătoare pentru cetățenii acestui oraș, cele 274 de locuri ale elegantei săli de cinema fiind ocupate de cei care au dorit să fie prezenți la prima proiecție de film, dar și la scurta festivitate care a marcat vineri, 16 decembrie 2000 acest eveniment.

Asta cu atât mai mult cu cât, după cum a remarcat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță puțini sunt oamenii din Lupeni care să nu aibă amintiri plăcute legate de acest spațiu cultural al orașului. ”Cinematograful a fost locul în care nu știu să fi fost, în afară de cei mai tineri, vreun om din Lupeni carer să nu-i fi trecut, de-a lungul anilor, pragul. Aici am văzut cu toții filme memorabile și tot aici s-au înfiripat frumoase povești de dragoste, începute cu primul sărut ”furat” discret în timpul filmului. Pentru mine, dar și pentru fratele meu, cinematograful din Lupeni este locul în care ne-am petrecut copilăria, deoarece mama mea a lucrat aici și am crescut în lumea aceasta a filmului. Poate și de aceea mi-am dorit atât de mult să readucem acest obiectiv acolo unde merită, încă de la preluarea mandatului meu de primar al municipiului Lupeni, acesta a fost primul obiectiv pe care am dorit să-l pot realiza. Nici nu vă puteți imagina ce bucurie și ce emoție mă încearcă astăzi, când inaugurăm noul cinematograf care sunt convins că va deveni din nou un punct de reper pe harta culturală, artistică și turistică a municipiului Lupeni”, a spus primarul Lucian Resmeriță.

Acesta a făcut și un scurt istoric al acestui spațiu cultural, amintundu-și că acesta a funcționat preț de câteva decenii bune până în 1997, când activitatea de cinematecă a încetat. Este adevărat, administrația locală a mai folosit această sală din 2000 până în 2005 pentru diverse evenimente publice iar din 2008 aceasta a fost practic abandonată. În scurt timp, clădirea s-a degradat și puțini mai credeau că aceasta va putea fi recuperată vreodată. Cu toate că au existat, de-a lungul timpului inițiative de revitalizare a acestui spațiu, oportunitatea refuncționalizării Cinematografului ”Cultural” a apărut abia în 2017 când primarul Lucian Resmeriță a obținut includerea acestuia în lista sinteză de investiții a Companiei Naționale de Investiții, pe un program național care-și propunea redeschiderea sălilor de cinema existente în țară, program care a fost accesat de altfel și de municipalitățile din Petroșani și Vulcan în acest scop.

Nu mai puțin de 5 ani au durat documentațiile, lucrările de investiții, avizele și autorizațiile necesare pentru a repune în cicruit acest cinematograf. ”Nu a fost deloc ușor. Am făcut zeci de drumuri la București, am bătut la numeroase uși și am trecut pe la numeroase instituții până când am reușit să pornim acest proiect. Am avut apoi numeroase provocări legate de investiția propriu zisă și le mulțumesc atât proiectantului (firma domnului Dalea) cât și constructorului (firma domnului Becuș) care au răspuns tuturor acestor provocări pe care le-am întâmpinat, demonstrând că și firmele din Valea Jiului sunt capabile să implemenmteze cu succes proiecte de o asemenea anvergură. Datorită muncii noastre comune, Cinematograful ”Cultural” din Lupeni este astăzi unul dintre cele mai elegante și mai bune din România, doar două de acest fel, cu spațiul, acustica și echipamentele de proiecție a filemlor de ultimă generație mai existând în România”, a spus primarul Lucian Resmeriță.

Aceste aspecte au fost de altfel confirmate și de reprezentanții companiei Cinefilm, administraorul Marilena Bicfalvi, dar și criticul de film Manuel Zaharescu apreciind că Lupeniul figurează de pe acum pe harta națională a cinematografiei și oamenii vor avea posibilitatea să vadă aici, simultan cu cei din marile orașe ale țării, toate premierele lansate de marile case de producție de film, într-un spațiu public care rivalizează cu cele mai titrate săli de cinema din România. Drept edificator exemplu, pentru inaugurarea oficială a Cinematografului ”Cultural” din Lupeni, a fost aleasă cea mai valoroasă producție cinematografică internațională a anului 2022, filmul ”Avatar 2” produs de regizorul James Cameron. La Lupeni, prima proiecție a acestui film s-a făcut ”cu casa închisă”.

Între spectatorii prezenți la acest moment de sărbătoare din viața social-culturală a municipiului Lupeni, s-au numărat și doamnnele care, cu mulți ani urmă, au lucrat în cadrul vechiului cinematograf. Acestora, primarul municipiului Lupeni le-a înmânat, simbolic, în aplauzele întregii asistențe, o ”Diplomă de excelență” și un buchet de tradafiri, considerând pe bună dreptate că Lucia Resmeriță, Eugenia Ursache, Ana Moldovan, Iuliana Lăcătuș, Maria Cozma, Susana Câmpean, Iuliana Balogh, Mărgeluța Baciu și Gabriela Andraș sunt cele care au păstrat viu spiritul acestui spațiu cultural de excepție care, din acest moment, renaște și se înscrie cu succes în lista obiectivelor culturale de interes pentru cetățenii municipiului Lupeni, dar și pentru turiștii care vizitează stațiunea Straja.

Să fie într-un ceas bun !