Pilonul II de pensii: Moștenitorii pot încasa toți banii după decesul celui care cotizează

Moștenitorii unei persoane care a cotizat la Pilonul II de pensii pot opta pentru a primi toți banii, cumulat, după decesul acesteia, după modificarea Legii pensiilor private, la finalul anului 2022, prin OUG 174/2022. Conform actului normativ, moștenitorii pot opta dacă primesc direct banii din Pilonul II al persoanei decedate sau în contul lor din Pilonul II.

Până la această modificare moștenitorii intrau în posesia banilor cumulați de persoana decedată doar în situația în care nu erau participanți la Pilonul II de pensii, deci nu plăteau contribuții de asigurări sociale în sistemul public.

Plata către participanți sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plată unică, fie ca plăți eșalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I). În prezent aproape 8 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii private

Banii sunt investiți până la vârsta pensionării sau mai devreme, în caz de invaliditate sau deces. Sumele acumulate la Pilonul II de pensii se moștenesc în situația în care decesul participantului are loc înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie. Automat, moștenitorii direcți dobândesc calitatea de beneficiari.

La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde de lei, acesta fiind un record istoric pentru sistem. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute în valoare de 79 de miliarde de lei.

Diferența dintre activele nete la zi și contribuțiile brute, ajustate cu plățile deja realizate (ieșiri din sistem), reprezintă un câștig în beneficiul participanților de 18,5 miliarde de lei, adică aproape 3,8 miliarde de euro net, fără comisioanele percepute de administratori.

Sursa – ziarulunirea.ro