Concurs de arhitectură pentru reabilitarea unei clădiri istorice din municipiul Lupeni

Re-interpretare, re-funcționalizare, re-conversie, reutilizare, re-vitalizare, re-abilitare, re-activare a unei clădiri istorice din municipiul Lupeni, toate acestea au constituit tema unui inedit concurs de arhitectură organizat de Asociația Urban Lab Valea Jiului pentru Asociația Umanitară Kandila Petroșani, cu sprijinul Facultății de Arhitectură și Urbanism de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Studenți ai facultăților de arhitectură din întreaga țară au fost invitați să participe cu idei de proiectare pentru transformarea unei foste case de protocol aparținând Parohiei Romano-Catolice din Lupeni într-o pensiune cu rol de antreprenoriat social.  ”Exploatând o oportunitate de finanțare, acordată în vederea dezvoltării unor asemenea funcțiuni, Asociația Umanitară Kandila din Petroșani urmărește reabilitarea acestei case de protocol și transformarea sa în pensiune cu rol de antreprenoriat social, pregătind prin practică directă categorii marginalizate social în domeniul ospitalității. ”Am lansat astfel o provocare către studenții la arhitectură din întreaga țară să imagineze un scenariu de reconversie (și, eventual, extindere) pentru clădirea existentă, care să asigure o utilizare eficientă a volumetriei și suprafețelor disponibile, evidențiind în același timp elemente specifice locului. Totul în cadrul unui concurs cu premii care a atras studenți studenți din cinci centre universitare, respectiv București, Chișinău, Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea”, a declarat Alexandru Kelemen, coordonatorul Asociației Kandila.

Zilele trecute a avut loc și festivitatea de premiere a acestui concurs de arhitectură, evenimentul fiind găzduit în salonul de primire al Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni, unde pe lângă studenții participați, au fost prezenți reprezentanți ai juriului și echipa de proiect, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmerita Lucian și reprezentanți ai altor organizații din societatea civilă din Valea Jiului.Îi felicit pe cei de la Asociația Kandila pentru această inițiativă și mă bucur că acest concurs a atras atât de mulți studenți la Arhitectură din marile centre universitare ale țării și chiar din Republica Moldova, ceea ce este un semnal pozitiv reprezentativ pentru oportunitatea unor astfel de concursuri. De asemenea, mă bucur că prin acest proiect dezvoltat de Asociația Kandila, o altă clădire istorică din vechiul centru al municipiului Lupeni poate fi salvată de la degradare și, mai mult decât atât, repusă în valoare, ba încă într-un proiect social cu puternice conotații în dezvoltarea economică și turistică a municipiului Lupeni. Felicitări, câștigătorilor acestui concurs care, în mod cert, va inspira și alte concursuri similare”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Un juriu format din valoroși arhitecți români precum Alice Minghel (din Graz/Timișoara), Cristina Purcar (din Cluj-Napoca), Ilinca Păun-Constantinescu (din București), Silviu Medeșan ( din Oradea/Cluj-Napoca), cărora li s-a alăturat Alexandru Kelemen (din Valea Jiului) a analizat proiectele depuse de studenți și, la final, a decis acordarea următoarelor premii:

  • Premiul I: Iosif Alexandra, Ivanovits Andrei, Ursachi Ionuț-Valerian (Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București) – proiect premiat cu 1500 EUR.
  • Premiul II: Ban Alex, Sgaroiu Sebastian (Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara) – proiect premiat cu 750 EUR.
  • Premiul III: Mojolic Gabriela, Rohian Catalina, Buzatu (Suciu) Mădălina (Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca) – proiect premiat cu 250 EUR.

Premiile le-au fost înmânate câștigătorilor în cadrul evenimentului public organizat la Palatul Cultural ”Minerul” Lupeni. Evenimentul a fost urmat de o vizită pe amplasamentul temei de concurs, fosta școală a Parohiei Romano-Catolice din Lupeni, acolo unde interacțiunea cu contextul a fost îmbinată cu vizionarea lucrărilor afișate în expoziție. Ulterior, participanții au vizitat și Exploatarea Minieră Lupeni unde au aflat informații inedite despre activitatea minieră, istoricul acestui ansamblu, situația actuală și planurile de viitor.

Beneficiar al acestui concurs de arhitectură sunt Asociația Umanitară Kandila Valea Jiului și Parohia Romano-Catolică Lupeni.

Situl propus spre intervenție este amplasat în Municipiul Lupeni, la sud de artera principală de circulație (DN 66A) care străbate localitatea de la vest la est, în proximitatea centrului inițial al orașului. Aici sunt concentrate o serie de repere importante (precum stația de cale ferată, primăria, palatul culturii, dar și o suită de edificii de cult și monumente închinate eroilor). De asemenea, deși între timp nucleul de activitate s-a mutat către Vest (în zona de acces spre stațiunea Straja), există oportunități pentru recalibrarea acestuia în jurul vechiului centru. Închiderea minei Lupeni Sud și ecologizarea perimetrului minier a determinat inițiativa autorității locale de a realiza pe acest amplasament o extensie a stațiunii de iarnă – în fapt un nou punct de acces către aceasta. Astfel, vechiul nucleu de activitate se va reactiva cu localnici și turiști, în promenadă pe strada principală sau pentru activitățile zilnice curente. Accesibil de pe o stradă secundară (strada Eroilor), care debușează în artera principală a localității, situl studiat ocupă un teren de colț, având o suprafață totală de 621 mp.

Deși relativ plat între limitele de proprietate, terenul stabilește relații interesante cu strada Eroilor, respectiv cu proprietățile învecinate dinspre sud, amplasate în pantă.De asemenea, se remarcă faptul că limita de proprietate dinspre est evidențiată în planul cadastral nu este materializată fizic pe teren, lotul învecinat fiind în proprietate publică. La ora actuală, pe terenul de 1294 mp se află o construcție izolată (având inițial funcțiunea de școală, mai recent utilizată drept casă de protocol), cu o suprafață construită de 244 mp, o suprafață construită desfășurată de aprox. 850 mp și un regim de înălțime S+P+E+M. Evoluția în timp a clădirii existente este vizibilă la exterior, prin stratificația stilistică (încă) evidentă. Astfel, bazei de inspirație clasicistă (specifică arhitecturii de colonie), având un regim de înălțime S+P+E parțial, i se adaugă în perioada recentă o adiție (care extinde parterul cu un corp anexă, completează etajul și mansardează clădirea).

Prevăzută cu un subsol din piatră, o suprastructură din zidărie și o învelitoare de tip șarpantă, clădirea existentă se află într-o stare bună de conservare (din punct de vedere al elementelor constructive); în schimb, finisajele sunt refăcute doar parțial, demersurile de extindere și reabilitare inițiate în urmă cu câțiva ani fiind oprite în faza de șantier. Pe teren se mai află o structură temporară scheletală, realizată din elemente metalice, deschisă perimetral – dar acoperită.

Din echipa de proiect au mai făcut parte: Ștefana Badescu, Mihai Danciu, Laura Manole (realizator al website-ului dedciat concursului), Laurentiu Lupu (releveu și foto).