Întâlnire cu virtuozii taragotului la Vața de Jos, la ”Festivalul Taragotului”

În localitatea de domiciliu a celui mai apreciat taragotist contemporan, maestrul Pera Bulz, la Vața de Jos, un festival de folclor nu avea cum să se numoească altfel decât ”Festivalul Taragotului”. Evenimentul va avea loc și în acest an, de Sf. Ilie, mai exact joi, 20 iulie 2023, începând cu ora 17,00 în centrul localității Vața de Jos.

Evenimentul, ajuns deja la cea de-a XI-a ediție este organizat de Consiliul județean Hunedoara, împreună cu Primăria Vața de Jos și Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara. Festivalul se anunță a fi un adevărat regal al muzicii poipulare instrumentale, urmând să reunească maeștri ai taragotului cum sunt: Dumitru Dobrican, Pera Bulz, Nelu Gabor, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Ionel Coza, Petrică Pașca, Petrică Popa, Alin Joldeș, Nicolae Jurj, Cristian Bârna, Valentin Bulai, Gabriel Demian, Andrei Haneș și Alexandru Cobori. De aseme­nea, sunt invitați să susțină recitaluri folclorice apreciații rapsozi: Vasilică Caterașu și Amanda Ursu, Ciprian și Mihaela Istrate, Vasile Coca, Felicia Stoian, Ciprian Roman și Vlad Lință. Acompaniază orchestra condusă de prof. lonel Coza, iar prezentarea e sem­nată de Felicia Stoian.

„Vă aștep­tăm la Vața, să redescoperiți valoarea unui instrument etalon. Unele cântece, la fel ca și unii interpreți, nu pier niciodată. Au fost și rămân o valoare incontesta­bilă. În timp ce prin țară, peste multe eve­nimente s-a tras cortina, noi nu dorim să lăsăm să se întâmple asta vreodată. Prin intermediul festivalului ne propunem să promovăm muzica folclorică interpre­tată cu măiestrie, aducând totodată un omagiu virtuoșilor taragotiști care au dus faima acestui instrument în toată lumea. În fond, întregul folclor este o justificare a identității noastre culturale naționale“, a declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Maestrul Pera Bulz din Vața de Jos este cetățean de onoare al județului Hunedoara iar, datorită talentului său artistic și prestigioasei cariere, în anul 2012, UNESCO l-a desemnat drept ”tezaur uman viu”. Pera Bulz s-a născut în 2 august 1946 în comuna Vaţa de Jos, judeţul Hunedoara. Pera Bulz și-a început activitatea artistică ca taragotist în cadrul tarafului de suflători din Vaţa de Jos condus de inimosul dascăl Aurel Colf. Sub bagheta acestui dirijor i-a încântat pe iubitorii de folclor cu piese muzicale devenite celebre în arealul zărăndean: Ponoreanca de la Căzăneşti, Urzicuţa din Tătărăşti, Ardeleanca din Birtin. În 1981 a devenit conducătorul tarafului din Vaţa de Jos, ducându-l spre notorietate artistică, mai ales în aria interpretativă. A cules folclor muzical din Ţara Zarandului şi din alte zone etnofolclorice ale judeţului care au devenit piese de rezistenţă în repertoriul formaţiei, în special ţarine, ardelene şi doine. A efectuat numeroase turnee în ţară, dar şi străinătate, spre exemplu la Zagreb (Croaţia), Zacopane (Polonia), în localități din Belgia, Franţa, Ucraina, Danemarca, Vietnam ş.a.

Pe maestrul Pera Bulz și taragotul său fermecat, dar și pe alți virtuozi ai acestui instrument, cunoscut în România de la începutul secolului al XIX-lea, îi veți putea vedea și aplauda și anul acesta, de Sf. Ilie, la Festivalul Taragotului de la Vața de Jos.