O carte de suflet în amintirea unui cântec frânt: ”Song. Trei decenii fără Oanță”, de Luminița Velciu

O carte de suflet în amintirea unui cântec frânt: ”Song. Trei decenii fără Oanță”, de Luminița Velciu

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în aceste zile un eveniment cultural cu totul special care a stârnit emoții și aduceri aminte atât pentru pasionații de lectură, cât mai ales pentru iubitorii de muzică în amintirea cărora numele lui Ioan Luchian Mihalea are rezonanțe speciale.

Dedicat creatorului și animatorului îndrăgitei trupe Song, muzicianul Ioan Luchian Mihalea, o prezență artistică plină de prospețime în anii 1970-80, volumul „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță” realizat de Luminița Velciu, avocată, realizatoare de emisiuni tv, ea însăși fostă membră a grupului Song, reprezintă cu adevărat un prețios remember asupra acestui fenomen artistic al anilor în care Song producea atâta bucurie românilor. În amintirea multora mai persistă numeroasele cântece pe care tinerii studenți, membri ai grupului SONG, le interpretau cu o plăcere debordantă, cu talent și cu dorința vădită de a oferi bucurie spectatorilor din sală sau din fața televizoarelor.

Cei care acum au ajuns la anii deplinei maturități și-au adus aminte de numeroasele spectacole, apariții televizate, momente în care grupul coral SONG îi purta pe aripile muzicii românești și universale sub conducerea entuziastă, luminoasă și exuberantă a celui care, pentru cei care l-au iubit, a fost și va rămâne Oanță.

Amfitrion al evenimentului, managerul Bibliotecii județene din Deva, Ioan Sebastian Bara apreciază că această carte, la care Luminița Velciu a trudit cu acribia și perseverența unui bijutier, cu grija de a nu lăsa nimic nespus, recompune imaginea plină de vitalitate a lui Ioan Luchian Mihalea prin intermediul cuvintelor a peste o sută de persoane care l-au cunoscut, membri sau nu ai grupului SONG, adevărat fenomen muzical din România acelor vremuri deloc ușoare. ”Cartea este o minunată surpriză făcută celor care știu ce a fost grupul SONG, ce a însemnat el pentru generația anilor ’70-’80, însă în același timp este un dar făcut tinerilor de azi care sunt invitați să cunoască, astfel, un crâmpei din tinerețea părinților lor. Grupul SONG și sufletul său, atât de îndrăgitul Oanță, sunt readuși acum în mintea și în inimile noastre prin  această carte-mărturie, carte de aducere aminte despre un veritabil fenomen cultural care a răspândit o lumină aparte în ultimii ani ai secolului trecut”, a spus Ioan Sebastian Bara.

Sigur că acel final trist și nedrept, mult prea timpuriu, a întristat o țară întreagă, dar mai ales a umplut de durere sufletele celor care l-au cunoscut și l-au iubit pe Ioan Luchian Mihalea, neuitatul Oanță.

Cartea Luminței Velciu este încă o dovadă că, deși cântecul grupului a fost frânt, chiar dacă zâmbetul cald al lui Oanță a dispărut, a rămas amintirea vie a extraordinarului fenomen SONG, au rămas cântecele interpretate cu entuziasm, cu talent și cu bucuria de a dărui clipe frumoase celor care aveau atât de mare nevoie de optimism și speranță. Cu siguranță, cei din generațiile mature păstrează în amintire splendidele prelucrări corale din folclorul românesc, cântecele de pe alte meridiane, piesele din repertoriul clasic, toate alese, dirijate și marcate de personalitatea tonică, plină de prospețime și luminoasă a celui care a fost Ioan Luchian Mihalea.

Prin acest demers literar, Luminița Velciu ne dăruiește o carte-document, gândită îndelung, scrisă cu gingășie, cu o lacrimă în colțul ochilor, cu amintirea vie a fenomenului cultural care a fost grupul SONG și sufletul lui, Ioan Luchian Mihalea. Pentru toți cei care păstrează această amintire, „cântecul amuțit” nu încetează să le răsune în amintire.  Oricine va dori, acum sau peste ani, să știe ce a fost acest adevărat fenomen cultural numit SONG, nu va putea ocoli cartea excepțională, emoționantă și pe deplin lămuritoare pe care ne-a dăruit-o doamna Luminița Velciu.

De aceea, pentru toți cei care au participat la această lansare de carte, rememorarea amintirilor legate de Grupul Sing a fost o adevărată bucurie. Tot așa cum emoționantă a fost reascultarea unor piese din repertoriul acestui grup muzical, cărora le-au dat glas Corul Şcolii Andrei Şaguna, îndrumat de prof. Codruţa Borca.

Evident, la final, autoarea a oferit autografe doritorilor.