O nouă ediție a Festivalului Cetății Medievale de la Mălăiești, pe 6 august

Duminică, 6 august 2023, sunteți invitați la cea de-a V-a ediție a Festivalului Cetății MEDIEVALE Mălăiești. Cetatea Mălăiești este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului cu același nume, care aparține unității administrativ-teritoriale a comunei Sălașu de Sus.

Cetatea Mălăiești este o cetate cu donjon și incintă inelară din piatră, la care au fost adăugate ulterior 4 turnuri poligonale. Faza I – primele două decenii ale sec. XIV – donjon, înconjurat de incintă din piatră. Faza a doua – donjonul supraînălțat și incinta supraînălțate. Faza a treia – în jur de 1588 – adăugate cele 4 turnuri poligonale. Cetatea a fost abandonată în secolul al XVII-lea însă de câțiva ani, grație unui programn de investiții din fonduri europene implementat de administrația locală, cetatea a fost restaurată și redată circuitului turistic.

De 5 ani aici se desfășoară, în luna august și un inedit festival medieval, un alt punct de atracție pentru regiunea Țării Hațegului. Evenimentul va avea loc și în acest an, pe data de 6 august, în organizarea Primăriei comunei Sălașu de Sus, a Consiliului județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și Direcției Generale de Administrare Monumente și promovare Turistică a județului Hunedoara.

Programul Festivalului Medieval de la Cetatea Mălăiești este după cum urmează:

Ora 12.00 – Instalare tabere medievale cu: AS. “Castelul din Carpați”, Garda Cetății Deva, AC. ”Cetatea Codrului”, Lăncierii și Arcașele Cetății Ardud și Ordinul Scutierilor de Mühlbach – Sebeș. Târg de produse tradiționale.

Ora 16.00 – Deschiderea oficială, parada cavalerilor și primirea invitațiilor, schimb de gărzi și predarea drapelului, salve de tun, prezentare de arme și demonstraţii de lupte, dansuri medievale, interacţiune cu publicul.

Ora 19.00 – Spectacol de muzică populară cu artiștii: Paul Ciora, Melisa Ciora, Dragoș-Ovidiu Avrămesc, Georgiana Socaci, Ciprian Vîrvoniu, Alexandra Giurgiu, Ianis Ciac, Miruna Dragotă, Vlad Lință, Constantin Bogdan, Cătălina Furdui, Tudor – Micul Patriot, Nelu Ban-Fântână, Lorena Pascu, Ovidiu Olari.

Acompaniază formația condusă de prof. Ionel Coza.

Prezintă: Ionuț Dragotesc.

Ora 21.30 – Spectacol de animaţii şi jonglerii cu foc.

Ora 22.00 – Foc de artificii.

Participarea publicului este gratuită și binevenită.