Tineri entuziaști și implicați fac ”Valea Jiului Vibrantă” de Ziua Minerului

Rod al inițiativei Consorțiului de asociații neguvernamntale reunite sub genericul ”Valea Jiului Implicată”, proiectul social-cultural ”Valea Jiului Vibrantă”, care-și propune să marcheze într-un mod inedit Ziua Minerului în Valea Jiului, a ajuns la cea de-a doua ediție.

Încurajați de succesul ediției de început, din anul precedent, tinerii din societatea civilă a Văii Jiului au pus la punct un program amplu, derulat pe mai multe zile și mai multe activități, pentru cea de-a doua ediție a evenimentului.

De fapt, acesta a început deja pe 30 iulie 2023, odată cu desfășurarea proiectului ”Povești vibrante pe Valea Jiului”, în fapt o drumeție la care au fost invitați să participe toți cei interesați, într-o zi de dumiciă, la pas, pe Brădet, Maleia, Dărănești și Jieț, câteva zone pitorești din estul Văii Jiului.

Vineri, 4 august 2023 urmează să fie marcat încă un moment relevant al acestui proiect, odată cu activarea zonei de recreere din arealul Castelului Ianza din Petroșani, pe firul apei Maleia, în urma unui proiect de voluntariat realizat aici prin intermediul unui grup de stundeți de la Facultatea de Arhitectură din Timișoara și Facultatea de Arhitectură ”Ion Mincu” din București, la inițiativa inimosului promotor al Văii Jiului, arhitectul Mihai Danciu. „Vor fi amenajate pentru început un  număr de 3 pavilioane iar cei care vor veni aici, mai aproape de apă, vor fi invitați să se apropie de cursul Maleii. De asemenea, vom mai amenaja câteva platforme, astfel încât accesul la firul apei să fie unul cât mai facil. Toate lucrurile acestea le veți vedea pe data de 4 august, când, pe toată durata zilei vom avea o serie de evenimente aici, în jurul Castelului Ianza”, spune Mihai Danciu.

Lucrările la acest obiectiv au început încă de la jumătatea lunii iulie și au ca scop reintroducerea în zona de interes a ceea ce a mai rămas din centrul istoric al municipiului Petroșani.

Evenimentele publice din cadrul proiectului ”Valea Jiului Vibrantă” se vor muta, pe 5 și 6 august 2023, la fosta Mină Petrila. Astfel, pe 5 august, în cadrul proiectului ”Joacă frumos pe Vale”, tinerii din comunitățile Văii Jiului sunt invitați să participe la prima competiție de fotbal stradal de pe Planeta Petrila. Evenimentul este organizat de cea mai tânără organizație din cadrul consorțiului Valea Jiului Implicată: ”Asociația de pe Vale”.

Tot în perimetrul Ansamblului Istoric Mina Petrila, pe data de 6 august, zi de referință în istoria mineritului din Valea Jiului, va avea loc o nouă ediție a ”Zilei Minelor Deschise”, un proiectul cultural amplu, organizat de Asociația Planeta Petrila, Idealgram Consiliul județean Hunedoara, Primăria orașului Petrila, Valea Jiului Society, Funcționat Areas in the EU, sub bagheta artistului Ion Barbu. Va fi un program divers, cu activități artistice, muzicale, sportive pentru toate vârstele, care se desfășoară în spațiile Minei Petrila sau adiacente acesteia. Proiectul este finanțat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură.

Tot pe data de 6 august, la fosta Mină Petrila va avea loc și lansarea oficială a proiectului ”Comunități Vibrante în Valea Jiului”. Proiectul este implementat de Valea Jiului Society, urbanlab.vj și Asociația Copii pentru Viitor, cu sprijinul tuturor organziațiilor din cadrul consorțiului ”Valea Jiului Implicată”. Proiectul este susținut prin programul ”În stare de Bine” coordonat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și este finanțat de Kaufland România.

”Am pornit de la un studiu al Asociației Valea Jiului Development Society Project potrivit căruia trei comunități din zonă și anume: Bosnia (Petroșani – Petrila), Dallas (Vulcan) și Colon ia Ștefan (Lupeni) se confruntă cu probleme sociale severe de la sărăcie și excluziune socială generate de colapsul mineritului și disponibilizările în urma închiderii minelor, la dislocarea tinerilor/adulților prin migrarea maisvă la muncă în străinătate, o rată a șomajului ridicată, condiții precare de locuire și până la lipsa oportunităților de angajare și a mijloacelor de dezvoltare economică, o rată redusă de școlarizare, abandon școlar sau o incidență crescută a adicțiilor. Având în vedere experiența acumulată de Asociația Valea Jiului Society, Asociația Copii pentru Viitor și Asociația Urban Lab VJ, care au derulat, în ultimii ani, mai multe intervenții ce au țintit reducerea ingealităților sociale și activarea comunitară în cele 3 cartiere, ne dorim ca prin intermediul proiectului ”Comunități vibrante în Valea Jiului” să derulăm o serie de activități culturale care să implice direct comunitățile vulnerabile, cu scopul îmbunătățirii calității vieții sociale și culturale ale acestora”, spune Adina Vințan, coordonator al Consorițiului Valea Jiului Implicată.

Astfel, în cadrul acestui program vor fi organizate, pe parcurul întregului an 2023, o serie de activități precum: ateliere educative de lectură și teatru pentru copii și tineri, momente cultural-artistice susținute de artiști profesioniști în aer liber, instalații artistice vibrante în aer liber, construite împreună cu membrii comunității, povești vibrante în Valea Jiului – traseu al bibliotecilor vii pe firul Văii Jiului unde reprezentanți din fiecare comunitate și alți localnici își povestesc experiențele de viață, expoziții artistice, dezbateri culturale și chestionare comunitare. Primul eveniment de acest fel are loc pe data de 6 august 2023, la Petrila.

Așadar, Valea Jiului Vibrantă 2023, ediția II, a început! Dacă vă păropuneți să fiți parte a acestui proiect atunci sunteți așteptați cu noi surprize pregătite de organizațiile membre ale Consorțiului Valea Jiului Implcată, susținute prin proiectul Funcțional Areas in the EU” pentru revitalizarea Văii Jiului prin artă și cultură și prin implicarea comunității!

Toate evenimentele sunt gratuite pentru publicul interesat!