Voluntarii ”Pro-Parâng” au refăcut, după 20 de ani, ”popasul de la tablă”

Cu 20 de ani în urmă, membrii Asociaţiei Schi Turism Montan PRO-PARÂNG luau decizia să facă o primă acţiune în teren. Dumitru Pușcașu, membru al asocițației își amintește că, în urma observaţiilor făcute, s-a ajuns la concluzia că este necesară montarea unui panou, care să conţină o hartă turistică a masivului Parâng şi a unui punct de odihnă compus dintr-o masă şi o bancă, în punctul de belvedere chiar înainte de intrarea pe traseul spre Vârful Cârja.

”Pentru realizarea panoului pe care era reprezentată harta s-a apelat la regretatul profesor Kraiter Emil care a depus un efort deosebit pentru realizarea acestuia. Harta fiind terminată, cu ajutorul domnului Găvan Dumitru am transportat toate materialele la locul unde urmau să fie montate. A urmat ce era şi firesc, montarea hărţii şi a punctului de odihnă. La doi ani după acest moment, în luna iunie a anului 2006, s-au făcut primele lucrări de reparare şi consolidare a fundaţiei panoului cu harta, acesta fiind deteriorat de vântul puternic din perioada de iarnă. După îndreptarea celor doi stâlpi s-a consolidat fundaţia prin betonarea a două picioare pentru rigidizare. S-au aplicat orificii pentru a diminua presiunea creată de vânt. Masa şi banca din punctul de odihnă au fost reparate şi lăcuite deoarece în decursul timpului şi cu „ajutorul” unor „turişti” acestea erau destul de deteriorate”, spune Dumitru Pușcașu.

La popasul cunoscut de toți iubitorii Parângului drept ”la tablă”, primul loc de popas pentru orice montaniard care urcă spre vârfurile Parângului dinspre Petroșani, au mai urmat mici reparaţii, ce au fost făcute în fiecare an de voluntarii asociației şi care au culminat cu re-pictarea hărţii turistice, operaţie făcută şi de această dată tot de către profesorul Kraiter Emil.

La 20 de ani de la punerea în funcţie a acestui punct de orientare şi odihnă din Masivul Parâng, voluntarii Asociației ”Pro Parâng” au reușit să înlocuiască harta cu o variantă modernă, realizată prin imprimare pe alucobond, un material compus din aluminiu și polietilenă, care oferă o combinație unică de durabilitate și flexibilitate. De asemenea, banca și masa au necesitat înlocuirea materialului lemnos, degradat în timp.

Astfel, turiștii care urcă în Parâng au de pe acum ocazia de a-și trage sufletul la ”popasul de la tablă”, un loc care oferă în elagă măsură imaginea unei panorame de vis asupra lanțului muntos, dar și informații prețiose privind traseele turistice din Munții Parâng. Reprezentanții asociației recomandă turiștilor să se bucure de acest obiectiv și, în același timp, să-l păstreze intact și curat. Într-un cuvânt, să fie Pro Parâng!