Caravana proiectelor europene prezentată de ADR Vest la Deva

Fondurile nerambursabile europene sunt șansa de dezvoltare a comunităților locale iar, în acest context, este evident că performanța în administrația locală este adusă de investițiile din bani nerambursabili.

Noile programe de finanțare derulate de ADR Vest, în cadrul Programului Regional Vest sunt acum tema unei caravane de informare prin care echipa condusă de Sorin Maxim, președintele ADR Vest, prezintă primăriilor și consiliilor județene noile apeluri de proiecte ale agenției. Prima întâlnire de acest fel a avut loc, în aceste zile, la Deva, în prezența liderilor administrației județene și a primarilor din mai multe unități administrativ-teritoriale din acest județ.

”Am prezentat noile oportunități de finanțare pentru Drumuri județene, Mobilitate urbană, Eficiență energetică pentru clădiri publice și Infrastructură verde. În cadrul întâlnirii de la Deva am explicat principalele condiții de finanțare din cadrul apelurilor de proiecte, aspecte legate de elaborarea strategiilor integrate de dezvoltare urbană și prioritizarea proiectelor. De asemenea, am discutat despre nevoile de dezvoltare a capacității administrative identificate la nivelul administrațiilor din județul Hunedoara. Caravana continuă în celelalte județe din regiune”, a explicat Sorin Maxim.

Președintele CJH, Laurențiu Nistor apreciază că Programul Regional Vest 2021-2017 este o nouă șansă oferită comunităților locale de a implementa proiecte utile pentru comunitățile hunedorene și invită primarii să nu rateze această șansă. ”Mulțumesc Agenției de Dezvoltare Regională Vest și directorului general Sorin Maxim pentru eforturile depuse în vederea sprijinirii primarilor din județ pentru ca fondurile nerambursabile să poată fi accesate cu succes. Regret că anumiți primari au tratat cu indiferență acest demers și cred că decizia de a nu participa la această întâlnire aduce deservicii locuitorilor municipiilor, orașelor și comunelor păstorite de aceștia. Întâlnirea a avut ca principal scop prezentarea de către specialiștii de la ADR vest a principalelor condiții de finanțare și eligibilitate din cadrul apelurilor de proiecte menționate. În cadrul întâlnirii a fost făcută și informarea cu privire la ghidul destinat Eficienței energetice în clădiri rezidențiale, ghid de finanțare ce se va lansa în perioada imediat următoare”, a declarat președintele CJH, Laurențiu Nistor.

În paralel, la Deva a avut loc și o altă întâlnire importantă pe tema programelor de finanțare a proiectelor administrațiilor publice locale și județene, întâlnire la care a fost prezent ministrul Dezvoltării, Lucrărilor de Infrastructură și Administrație, Adrian Ioan Veștea.  Președintele CJH, Laurențiu Nistor a declarat că, în cadrul întrevederii cu acesta au fost dezbătute o serie de probleme cu care se confruntă administrația județeană, dar și administrațiile locale, în implementarea proiectelor de investiții publice. ”Mă bucur că noul ministru provine din administrație, având o experiență de aproape 20 de ani ca primar și președinte de consiliu județean. Asta ne dă speranțe că activitatea administrației locale poate fi îmbunătățită cu sprijin de la nivel guvernamental. Am ridicat câteva probleme cu care ne confruntăm și am solicitat sprijin pentru rezolvarea acestora. Prima se referă la administrarea cetăților dacice, trecute în 2020 de la Ministerul Culturii în proprietatea CJ Hunedoara, pentru care nu au fost transferate și posturile necesare administrării acestor monumente. A doua problemă se referă la reducerea posturilor neocupate în administrație. Susțin acest demers, dar atrag atenția că, în sistemul sanitar, sunt posturi neocupate care nu pot fi eliminate! Sunt posturi de medici, asistenți medicali, infirmieri și personal necesar desfășurării activității în condiții optime! De asemenea, am atras atenția că unitățile administrativ-teritoriale care au contractat proiecte cu finanțare nerambursabilă se confruntă cu dificultăți în asigurarea cofinanțării. Îi felicit pe primarii care au câștigat noi proiecte care vizează extinderea rețelelor de alimentare cu gaz-metan, dar și pe cei trei care au semnat noi contracte de execuție pentru proiecte finanțate prin Compania Națională de Investiții. Cred că întâlnirea de azi a fost constructivă și, pe această cale, îi mulțumesc domnului ministru Adrian Ioan Veștea și echipei sale pentru vizita în județul Hunedoara”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

În cadrul întâlnirii cu ministul Dezvoltării, Lucrărilor de Infrastructură și Administrație, Adrian Ioan Veștea au fost semnate și o serie de noi contracte de finanțare a unor proiecte de infrastructură, în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny” și în cadrul Programului Național pentru Redresare și Reziliență, de care vor beneficia mai multe localități din județul Hunedoara.