Adolescenții din Petroșani înfruntă bullyng-ul, prin dialog, artă și atitudine!

Prima zi de joi a lunii noiembrie a fiecărui an este desemnată drept ”Ziua internațională împotriva violenței și a bullyng-ului în școli”. Evenimentul a fost marcat, în avanpremieră miercuri, 7 noiembrie 2023, în Valea Jiului, la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu”, în cadrul unui eveniment organizat de Oana Rotea, care a coagulat în jurul proiectului ”Din inimă pentru oameni – Am ales să vorbesc!” câteva sute de adolescenți de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani și Colegiul Național de Informatică ”Carmen Sylva” din Petroșani care, împreună cu profesori ai acestei școli au avut ocazia de a participa la un inedit spectacol pe acest subiect, dar mai ales la o sesiunea de dezbatere a fenomenului de bullyng.

Nu încape nici un fel de îndoială asupra faptului că acest fenomen de bullyng este prezent în viața tinerilor noștri. O arată și statisticile, o știu inclusiv reprezentanții unităților școlare și cei ai comunităților locale din Valea Jiului și trăiesc din plin acest stigmat al violenței verbale și fizice majoritatea tinerilor din comunitatea noastră.

În seria măsurilor de combatere a acestui fenomen, dacă recunoașterea problemei este primul pas spre înțelegerea lui, dialogul este cea mai sigură cale pentru identificarea soluțiilor prin care să-i putem ajuta pe tinerii noștri să înfrunte și să depășească situațiile de acest fel cu care se confruntă în viața lor cotidiană. Din aceste considerente a luat ființă și proiectul Oanei Rotea, ”Am ales să vorbesc!”, un proiect pentru succesul căruia i-au subscris nu doar cele două prestigioase colegii din Petroșani, ci și Lions Club Via Regis Petroșani, Clubul Copiilor Valea Jiului și Primăria municipiului Petroșani, cu toții parteri în dezvoltarea acestei inițiative.

”De ce, ”Am ales să vorbesc?” Pentru că, cea mai nesănătoasă cale care poate duce spre autodistrugere colectivă și individuală, este tăcerea și negarea realității. Aceste fapte nesemnalate la timp pot duce la depresie, efecte nocive de durată (alcool, droguri) cât și înstrăinarea de familie până la actul final unde putem aduce în discuție, autoflagelarea si sinucidere. Este extrem de important ca victimele bullying-ului să vorbească despre experiențele lor. Comunicarea deschisă și sinceră poate ajuta la identificarea și rezolvarea problemei. Vorbind despre problemele prin care au trecut sau trec, victimele pot primi sprijin emoțional și pot găsi soluții pentru a face față situației. De asemenea, vorbirea despre bullying poate contribui la conștientizarea și prevenirea acestui comportament nociv în comunitate. Încurajăm victimele să caute sprijin din partea adulților de încredere, cum ar fi părinți, profesori sau consilieri școlari, pentru a primi ajutorul necesar în gestionarea unor astfel de situații”, a declarat Oana Rotea, inițiatorul acestui proiect de educație alternativă.

Încurajați de aceste idei, dar și mobilizați de brain-trainer-ul Silvana Capriș, unul dintre cei mai activi și valoroși profesioniști în domeniul psihologiei tinerilor, adolescenții din Petroșani au reacționat cu curaj, demnitate și încredere, vorbind despre ”lumini și umbre” din viața lor, despre bucurii și tristeți, despre succese și dezamăgiri, așa cum, cu aceleași sentimente au vorbit despre bullyng, despre violență fizică și verbală și despre multe din frământările tipice vârstei lor, găsind în Silvana Capriș acel partener de dialog deschis și sincer, capabil să-i asculte, să-i înțeleagă și să le ofere cel puțin o soluție la problemele lor.

În plus, în dorința de a atrage atenția asupra faptului că eliberarea de stigmatul violenței de orice fel începe prin curajul de a vorbi, evenimentul a fost dublat de un spectacol de teatru, pus în scenă cu talent, migală și pasiune de o echipă de liceeni, cursanți ai Cercului de Oratorie de la Clubul Copiilor Valea Jiului, sub coordonarea prof. Mihaela Cioc și a actriței Amelia Toaxen. Aceștia au realizat o adaptare inedită a spectacolului ”Exploziv” de Elise Wilk. ”Pornind de la textul lui Elise Wilk care înfățișează colectivul autohton liceal cu problemele  aferente adolescenților (bullying-ul acaparează foarte multe planuri, fie că privește relația elev-profesor sau elev-elev, bullying de tip traumă în relația părinte-elev cât și hărțuirea sexuală) și câteodată ne așteptăm ca ele să fie rezolvate într-o manieră divină când nu se întâmplă, poate că e nevoie și de rău să putem reechilibra societatea, precum în romanul Maestrul și Margareta. De data aceasta societatea alege să nu mai creeze monștrii. Este momentul să oprim această degradare umană!”, spune actrița Amelia Toaxen.

Echipa de tineri actori, formată din liceenii Rareș Mateiță, Raul Popescu, Amalia Balint, Dani Rusu, Răzvan Popescu, Anastasia Hotea, Denisa Grigorescu, Rebeca Cora, Raluca Merlușcă și Iulia Drăgoescu au reușit să pună în lumină, cantr-o veritabilă oglindă magică, toate acele problemele care frământă tânăra generație, evidențiind faptul că indiferent de cât de grave ar părea acțiunile lor, indiferent de cât de grave ar părea problemele lor, întotdeauna există soluții pentru a le depăși cu demnitate.

Nu e ușor să le vorbești tinerilor de astăzi despre adolescență și despre învălmășeala de sentimente, atitudini și acțiuni care însoțesc această vârstă a căutărilor. Grație organziatorilor, am avut la rândul meu, această oportunitate, în cadrul evenimentului ”Din inimă pentru oameni”. Și ”Am ales să vorbesc!” pentru că am convingerea că această generație de tineri este una excepțională așa cum cred că ei, tinerii noștri, au nevoie doar de puțină încredere pentru a putea lăsa în urmă orice problemă, pentru a aborda cu demnitate, cu încredere și cu curaj inevitabilele realități ale vieții lor, așa cum este, spre exemplu, bullyng-ul, și pentru a deveni acei oameni fantastici care ne așteptăm să fie.



(Următoarea știre) »