Județul Hunedoara în prim-plan de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO

România sărbătorește, în fiecare an, la data de 16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO.

Județul Hunedoara are șansa de a găzdui pe teritoriul său unele dintre cele mai valoroase monumente reprezentative pentru istoria neamului românesc și a lumii.

Astfel, începând cu anul 1999, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO au fost incluse cetățile dacice care compun Ansamblul fortificat din Munții Orăștiei. Dintre acestea, se distinge Sarmizegetusa Regia, cel mai important centru religios, politic și militar al Regatului Dac din vremea lui Decebal. Președintele CJH, Laurențiu Nistor arată că, de la preluarea sa în administrarea Consiliului Județean Hunedoara în anul 2013, situl se bucură de un mare interes din partea cercetătorilor, dar și a pasionaților de istorie. Acesta precizează, de asemenea, că aici se derulează deja două importante proiecte de restaurare și revitalizare, care vor contribui la protejarea și punerea în valoare a sitului, dar și alte activități menite să sporească interesul publicului larg pentru istoria antică.

Alături de cetățile dacice din Munții Orăștiei, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este primul Geoparc Internațional din România și din Europa de Est recunoscut ca sit UNESCO, în cadrul Programului pentru Geoparcuri și Geoștiințe. Această certificare reprezintă o încununare a eforturilor depuse de administratorii ariei naturale protejate de a pune în valoare tot ce au mai de preț comunitățile locale aflate pe teritoriul geoparcului.

Patrimoniului construit și frumuseților naturale li se adaugă o serie de personalități marcante care au făcut județul Hunedoara cunoscut peste tot în lume și care duc mai departe tradițiile străbunilor. Programul inițiat de UNESCO de acordare a titlului de Tezaur Uman Viu este continuat acum de Ministerul Culturii. Patru hunedoreni de seamă au primit această înaltă recunoaștere pentru contribuția adusă la salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial: taragotistul Pera Bulz (2012), meșterul în prelucrarea lemnului și metalului Mircea Lac (2018), rapsodul popular Cosana Vinca (2021) și olarul Petru Borza (2022).

”Patrimoniul valoros moștenit de județul Hunedoara deschide noi perspective. Pe lista indicativă UNESCO se află bisericile medievale de piatră din Țara Hațegului și frontierele Imperiului Roman, care își așteaptă recunoașterea internațională, ceea ce ar spori interesul pentru aceste locuri binecuvântate cu asemenea bogății materiale și spirituale. De asemenea, îi așteptăm cu interes și pe cei de la Parcul Național Retezat să reintre în programul UNESCO dedicat lor, pentru a realiza cât mai multe proiecte comune”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) este una dintre cele mai mari organizații ale lumii și numără printre principalele sale misiuni și protejarea locurilor și monumentelor din patrimoniul mondial, a căror conservare și salvare sunt considerate foarte importante pentru întreaga umanitate.