Peste 730 de milioane de euro investiți deja în Regiunea Vest prin Regio-POR 2014-2020

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a realizat bilanțul investițiilor cu finanțare europeană realizate și a prezentat stadiul implementării programelor pe care le gestionează la nivelul Regiunii Vest, la finalul anului 2023.

Ne aflăm la finalul unui ciclu de finanțare, cu Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, care se încheie la data de 31 decembrie 2023, și care a însemnat până acum investiții europene în valoare totală de peste 730 de milioane de euro implementate în Regiunea Vest. Rata de absorbție a banilor europeni pe acest program, gestionat de ADR Vest în calitate de Organism Intermediar, este de 113%. Regiunea Vest a depășit suma alocată prin POR 2014-2020, de 643,65 milioane euro (alocare din Fondul European de Dezvoltare Regională și de la Bugetul de Stat).

În total, în cadrul Regio-POR 2014-2020, au fost contractate și procesate 878 de proiecte, contracte care s-au transpus în investiții semnificative pentru Regiunea Vest:

  • Infrastructură rutieră și transport – 323 de kilometri de drumuri județene modernizate, 25 de kilometri de drumuri publice reabilitate și modernizate în municipii și 39 de kilometri în orașele mici și mijlocii, 205 noi mijloace de transport în comun achiziționate – autobuze electrice și tramvaie, aproape 40 de kilometri de piste de biciclete realizate;
  • Sănătate – 17 ambulatorii și 17 unități de primiri urgențe reabilitate și dotate, 4 centre comunitare medico-sociale și 158 de ambulanțe achiziționate;
  • Educație – 86 de unități de învățământ reabilitate, modernizate sau nou construite și dotate;
  • Eficientizare energetică – 10.403 locuințe și 49 de clădiri publice reabilitate termic, 532 de kilometri de rețea de iluminat public creată/ modernizată/ extinsă;
  • Spații verzi – 618.309 mp de spații verzi create/ modernizate;
  • Social – 29 de centre sociale construite/ reabilitate/ modernizate, cu 2.745 de beneficiari (persoane vârstnice, copii, persoane cu dizabilități), și 10 clădiri cu funcțiuni sociale/ culturale;
  • Patrimoniu – 25 de obiective de patrimoniu restaurate;
  • Mediul privat – 470 de întreprinderi mici și mijlocii finanțate și 1.658 de locuri de muncă nou create; zeci de activități de transfer tehnologic și IMM-uri inovative sprijinite.

„Faptul că avem această rată de absorbție spune multe despre managementul fondurilor europene în Regiunea Vest, despre capacitatea noastră de a gestiona programe europene și despre rigurozitatea partenerilor noștri din zona publică și cea privată care au implementat aceste investiții. Sunt bani pe care am reușit să îi aducem în plus pentru regiune, față de alocarea inițială.

Ceea ce îmi doresc eu pentru noul ciclu financiar, în care ADR Vest gestionează programe care vor însemna, estimăm noi, investiții de 2 miliarde de euro pentru regiunea noastră, prin Programul Regional Vest, Programul Tranziție Justă, cu ITI Valea Jiului, și Programul de  Sănătate, este să facem saltul de la proiecte cantitative la proiecte calitative. Îmi doresc să insistăm pe creșterea calității vieții oamenilor, pe demersuri menite să oprească depopularea în județele și în zonele în care ne confruntăm cu astfel de probleme, pe inițiative și investiții care să aducă oamenii înapoi, să le ofere locuri de muncă viabile și condiții de trai demne, moderne, europene. Dacă ne referim la nevoile lor, la spitale, școli și educație, infrastructură rutieră și mobilitate, zone verzi și de petrecere a timpului liber și nu în ultimul rând susținerea antreprenoriatului și a inovării”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin MAXIM.

Totodată, în acest final de an au fost semnate primele contracte de finanțare în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, pe Intervenția Regională 4.1 – Mobilitate urbană sustenabilă. Este vorba de două proiecte în valoare totală de peste 212 milioane lei, care au ca beneficiar Municipiul Timișoara.

Regiunea Vest dispune de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest, gestionat de ADR Vest în calitate de Autoritate de Management.

În cadrul PR Vest au fost lansate până în prezent 24 de apeluri de proiecte, pe diferite componente ale programului – Drumuri județene, Mobilitate urbană sustenabilă, Eficiență energetică în clădiri publice, Infrastructură verde, Universități, Sprijin pentru microîntreprinderi – producție și servicii, Revitalizare și regenerare urbană. Alocarea eligibilă lansată prin aceste apeluri este de aproape 600 de milioane de euro.

Până în momentul de față, pe PR Vest au fost depuse 187 de proiecte, majoritatea pe apelurile destinate microîntreprinderilor, unde s-au înregistrat 146 de cereri de finanțare pe zona de servicii și 38 pe zona de activități de producție. 

De asemenea, se află în pregătire și urmează să fie lansate apelurile de proiecte pentru: Eficiență energetică în clădiri rezidențiale, Sprijin pentru IMM-uri, Instrumente financiare – Venture capital și Instrumente financiare – Instrument de accelerare a afacerilor.

Un număr de 97 de proiecte, în valoare de 150 de milioane de euro, contractate inițial în cadrul Regio-POR, dar care nu vor putea fi finalizate până la data de 31 decembrie 2023, vor putea fi continuate prin Programul Regional Vest  2021-2027