Seminar bilateral româno-norvegian derulat la Deva în cadrul proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”

Seminar bilateral româno-norvegian derulat la Deva în cadrul proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”

În perioada 13-14 februarie 2024 are loc, la Deva, cel de-al doilea seminar bilateral româno-norvegian derulat în cadrul proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” găzduit la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, în Sala Șemineului.

Timp de două zile, experții din România și Norvegia vor aborda în prezentările lor teme legate de administrarea și protejarea monumentelor UNESCO, vor oferi o privire de ansamblu despre managementul patrimoniului, vor discuta despre colaborarea cu municipalitățile, dar și alte subiecte de interes legate de punerea în valoare a patrimoniului istoric și a peisajului cultural.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a fost, astăzi, gazda delegației partenerului norvegian din regiunea Møre og Romsdal și a reprezentanților Fundației Mihai Eminescu Trust. Cele două entități sunt implicate alături de Consiliul Județean Hunedoara în cel mai important proiect de restaurare și revitalizare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia, înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO alături de celelalte cetăți dacice din Munții Orăștiei. La întâlnirea de la Consiliul Județean Hunedoara, desfășurată în preambulul seminarului, au mai fost prezenți vicepreședintele Alin Țambă, membrii echipei de implementare a proiectului, coordonatorul echipei de cercetare din Munții Orăștiei, dr. Răzvan Mateescu, alți colaboratori și invitați.

„Este esențial să subliniem importanța acestui proiect și impactul său pozitiv asupra comunității locale, dar și pentru specialiști. Prin eforturile noastre comune, urmărim să redăm strălucirea și autenticitatea acestui valoros sit arheologic, oferind oportunități de dezvoltare durabilă și educație pentru generațiile viitoare. Colaborarea noastră bilaterală este esențială pentru succesul acestui proiect ambițios. Prin schimbul de experiențe și resurse, suntem determinați să creăm un model de bune practici la nivel național în conservarea patrimoniului cultural”, a declarat președintele Laurențiu Nistor în deschiderea întâlnirii.

Proiectul „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” este un proiect de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia finanțat prin granturi SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.

Valoarea nerambursabilă a proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” este de circa 2 milioane de euro, iar cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la aproximativ 1 milion de euro.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea numărului de vizitatori, dar și o mai mare implicare a comunității locale în activitățile de punere în valoare a întregului patrimoniu istoric și din Munții Orăștiei.