Emoții și amintiri profunde la expoziția de la Lupeni a sculptorului Sergiu Cristian Ianza

Emoții și amintiri profunde la expoziția de la Lupeni a sculptorului Sergiu Cristian Ianza

Dorința artistului plastic Sergiu Cristian Ianza de a-și înscrie numele, alături de bunicul său, în istoria emblematicei clădiri a Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni, s-a îndeplinit într-o frumoasă zi, odată cu vernisajul expoziției de sculptură a acestuia, vernisată în elegantul foaier al Palatului Cultural din Lupeni. În plus, prezența unui număr mare de iubitori ai artelor plastice, de colegi artiști, de prieteni și admiratori, a făcut ca emoțiile protagonistului să fie și mai puternice.

Vernisajul expozițional cu titlul ”Femeia, eterna poveste la… Palat!” a adus în atenția publicului iubitor de artă din Lupeni, dar și din întreaga Vale a Jiului, o seamă de lucrări, mai vechi sau mai noi, din creația plastică a acestui valoros artist al României, născut în municipiul Lupeni. Acesta a destăinuit, de altfel, cu acest prilej, câteva fericite momente ale vieții sale care se intersectează cu acest frumos oraș al Văii Jiului. ”Deși am locuit puțin timp în Lupeni, în copilăria mea, mă recomand peste tot în lume ca fiind lupenean. De altfel, pe actul meu de naștere, Lupeniul este însemnat ca fiind locul în care am venit pe lume. Tot aici am fost botezat, la Biserica din Deal, cea situată în spatele Primăriei și peste drum de Palatul Cultural. De altfel, această clădire atât de frumoasă, emblematică pentru Lupeni și pentru Valea Jiului, a fost construită, acum aproape un secol, de firma ”Fero-Beton”, firmă care a aparținut bunicului meu. Tot această companie a construit, printre altele, și Puțul ”Ștefan” din Lupeni, o altă clădire reprezentativă a epocii. Din punct de vedere artistic, cu toate că am mai avut expoziții aici, la galeria de artă ce poartă numele maestrului Iosif Tellmann, mi-am dorit dintotdeauna să pot expune la Palatul Cultural, o clădire de care mă simt oarecum legat sufletește și îi mulțumesc primarului Lucian Resmeriță, doamnei Maria Ivăniși și tuturor celorlalți care au făcut posibil acest vis”, a declarat artistul plastic Cristian Sergiu Ianza.

Pentru această expoziție de suflet, Cristian Ianza a ales și o temă de excepție, profitând și de apropierea Zilei Internaționale a Femeii, dedicând acest eveniment cultural femeii – eterna muză a oricărui artist de pe mapamond. În cele câteva zeci de lucrări sculpturale expuse la Palatul Cultural din Lupeni în cadrul expoziției ”Femeia, eterna poveste la… Palat”, Sergiu Cristian Ianza prezintă femeia, în toate ipostazele sale (fecioară, ispită, iubită, mamă, sfântă), într-o pendulare absolut fascinantă între sacru și profan. La fel de interesantă este și versatilitatea materialelor de care se folosește artistul pentru a descrie, în cel mai frumos mod, scupltural, femeia, utilizând în realizarea creațiilor sale artistice atât piatra și bronzul, cât și marmura, lutul, gipsul sau ceramica arsă.

Pentru publicul prezent la vernisajul expozițional din 5 martie 2024 de la Lupeni, interacțiunea cu minunatele lucrări ale lui Sergiu Ianza, dar mai ales poveștile din spatele fiecărui exponat și, în general, din viața artistică și personală a acestui remarcabil artist s-au dovedit a fi ingredientele perfecte ale unei frumoase după-amieze culturale între prieteni, între creatori și iubitori de cultură și artă. De astfel de sentimente s-a declarat atins și primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță care a apreciat, la justă valoare, această expoziție, arătându-se încântat de tema și lucrările artistice prezentate, dar mai ales de poveștile de viață ale artistului Cristian Ianza și legăturile acestuia cu municipiul Lupeni. ”Ne bucurăm că un artist de talia domnului Cristian Sergiu Ianza, născut în municipiul nostru, a ales să facă această inedită și deosebit de sugestivă expoziție dedicată femeii. Îl felicit pentru inspirație, pentru calitatea deosebită a lucrărilor sale artistice și pentru faptul că nu a uitat le legăturile sale familiale, natale cu municipiul Lupeni. Îi mulțumesc pentru acest frumos ”cadou” pe care l-am putut face, împreună, pentru iubitorii de cultură și artă din municipiul Lupeni, punând pe un frumos piedestal eternul și fascinantul feminin”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

De altfel, în calitate de reprezentant al administrației publice locale, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță i-a conferit artistului Cristian Sergiu Ianza o diplomă de excelență, în semn de apreciere pentru felul în care promovează, prin artă și prin exemplul personal, municipiul Lupeni și Valea Jiului în comunitățile culturale din țară și din lume.

Vernisajul expozițional ”Femeia, eterna poveste la… Palat” a fost organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, Fundația Ianza Inter Cultural și Exclusiv Media Group, sub patronajul Uniunii Artiștilor Plastici din România.