Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită și în Valea Jiului, la Petroșani și Lupeni

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită și în Valea Jiului, la Petroșani și Lupeni

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită și în Valea Jiului, la Petroșani și Lupeni, în 15 martie 2023 într-o suită de evenimente ceremoniale, culturale, religioase și artistice la care au luat parte membri ai comunităților maghiare din regiune, lideri ai organizațiilor locale și județeană a UDMR, invitați din partea administrațiilor publice locale din cele două localități, dar și invitați din comunitatea locală din Varpalota (Ungtaria), înfrățită cu Petroșaniului.

Evenimentul a început în curtea Bisericii Reformate din Petroșani, cu o scurtă ceremonie de deschidere, cu discursuri din partea organizatorilor și invitaților. Tot aici a avut loc un recital de poezie susținut de tânărul Zsolt Kutasi, care a recitat poezia “Nemzeti Dal” (n. red. “Cântec național”), după care a urmat de ceremonia depunerii de coroane la Stâlpul Funerar, monument emblematic al comunităților maghiare, depuneri fiind făcute din partea Organizației UDMR Petroșani, a Primăriei Municipiului, din partea Instituției Prefectului județului Hunedoara, a Organizației UDMR Petrila si de către reprezentanți ale cultelor Romano-Catolic, Reformat si Unitarian.

Evenimentul a continuat cu slujba de comemorare ținută în Biserica Unitariană de la Petroșani, acasta fiind oficiată de preotul paroh romano-catolic Ciprian Șcheianu și domnișoara Bernadett László, pastor unitarian.

După slujbă au urmat discursurile oficialităților, respectiv ale primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, președintelui Organizației UDMR Petroșani – Csaba Kutasi, viceprimarului orașului înfrățit Várpalota, Katona Csaba, al directorului executiv de la Direcția Județeană de Sport si Tineret – Izabella Kacsó-Doboly, sesiunea de discursuri fiind moderată de Eduard Wersnaszki.

În final, elevii Colegiului National “Mihai Eminescu” Petroșani – Secția Maghiară au pregătit un moment artistic sub îndrumarea profesorilor coordonatori.

La Lupeni, evenimentele au debutat cu slujba de comemorare ținută la Biserica Reformată și oficiată de preotul reformat László Ary, aceasta fiind urmată de cuvântări ținute de preotul paroh romano-catolic Alex Ruști dar și de Bernadett László, pastorul unitarian. Aici au mai susținut discursuri: David Benedekfi, președintele organizației UDMR Lupeni, Amalia Antal – vicepreședinte al Organizației UDMR Hunedoara si Izabella Kacsó-Doboly,  directorul executiv de la Direcția Județeană de Sport si Tineret.

Și aici, evenimentul aniversar al comunității maghiare a avut parte de un program artistic cu un recital de poezii, dar și cu festivitarea predării ”Lăzii Culturii Maghiare” de la comunitatea catolică spre cea reformată pentru a o păstra în anul următor, moment urmat de semnarea acestui angajament de către fiecare enoriaș.

La final, a urmat ceremonia de depunere de coroane la monumentul din curtea bisericii romano-catolice.

A consemnat,
Radu TAMÁSI