Punți de suflet construite cu versuri și metafore, între bastioanele culturii de la Petroșani și Timișoara 14 aprilie 2024

Punți de suflet construite cu versuri și metafore, între bastioanele culturii de la Petroșani și Timișoara

Trăim vremuri în care poezia este, poate, mai necesară ca niciodată în viața noastră. În aceste timpuri în care rătăcim parcă pierduți între griji cotidiene și sentimente confuze, poezia rămâne acel strop de necesar echilibru pentru minte și pentru suflet. Ferice de cei hărăziți cu acest dar al creației poetice, dar mai ales cu voința și putința de a construi punți între suflete, drumuri și intersecții între oameni, orașe și comunități.

O astfel de cărare bine bătătorită, care unește de pe acum bastioanele cetăților culturale de la Petroșani și Timișoara (via Deva, Orăștie, Lugoj, Rm Vâlcea, Cugir și Oravița) am încercat (și se vede treaba că am reușit!) să construim, în aceste zile, împreună cu scriitorii Mirela Cocheci și Dumitru Buțoi, cu implicarea a zeci de oameni frumoși și talentați, într-un nou demers cultural de excepție, materializat vineri după-amiază, într-un regal poetic găzduit de Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu”.

Aici, la sala ARTElier (ce seamănă izbitor cu Bastion-ul timișorean) s-au adunat o seamă de creatori și iubitori de poezie, pentru a petrece împreună câteva ore agreabile oferind și primind frumoasele metafore ale poeziei, recitate chiar de către autorii acestora. Printre cei care au dat glas propriilor creații s-au aflat poeții cunoscuți și din ce în ce mai apreciați din Valea Jiului, precum: Elisabeta Bogățan, Dorel Neamțu, Carmen Pinte, Mariana Ghicioi, Anca Ciolca, Ulpia-Ianina Cupșan-Morar, Florentina Mitrică, Robert Vladu, Mariana Alexandru și Mirela Cocheci, cărora li s-au alăturat scriitorii hunedoreni Dumitru Tâlvescu, Camelia Ardelean, David Valentin, Sorin Micuțiu, Gelu Dobrescu, dar și oaspeți timișoreni, precum scriitorii: Nicolae Toma, Ioan Ionescu, Ștefan Tat, Gheorghe Lungu, Dumitru Buțoi. Iar lista scriitorilor invitați la acest eveniment cultural a fost completată de scriitorii Aurel Constantin Muntoiu (de la Lugoj), Lorin Cimponeru (de la Oravița), Maria Anastasiu (de la Rm. Vâlcea), Vasile Dumitru (de la Cugir).

Frumoasele versuri recitate de aceștia au fost de-a dreptul sorbite în suflet de cei prezenți, oameni iubitori de poezie și pasionați de cultură. În rândul acestora i-am remarcat, spre exemplu, pe Francisc Gerschner, Costel Postolache, Constantin Fulga, pe scriitorul George Rizopol și criticul de teatru Claudiu Groza, pe artistul plastic prof. Robert Humel, pe actrița Irina Bodea-Radu (directorul Teatrului din Petroșani), pe g-ral (r) Remus Știr (președintele Mișcării Naționale a Drepturilor Omului ”Timișoara Oraș Martir”) și pe cms. Ștefan Demeter, dar și pe dr.ing. Cornel Pinte (președinte al nou-înființatei filiale de la Hunedoara a acestei organizații civice) ș.a.

Emoția unui astfel de eveniment este greu spre imposibil de descris în cuvinte, însă bucuria radiantă de pe chipurile celor prezenți, surprinsă în zecile de fotografii care circulă, în aceste zile, pe rețelele de socializare, confirmă din plin faptul că un eveniment sub semnul poeziei este nu doar un balsam pentru suflet, ci și ingredient de bază pentru instalarea stării de bucurie.

Emoționantele lecții de poezie oferite de scriitorii participanți la acest cenaclu cu public au fost dublate de emoția creată de expoziția de artă plastică oferită, cu acest prilej, de talentații pictori Mirela Cocheci și Carmen Pinte, evenimentul fiind triplat de prezentarea unor reviste culturale care apar în zona Banatului sub egida Asociației Cultural-Umanitare ”Luceafărul de Vest” sau a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, prezentare făcută de unul dintre veteranii condeiului românesc și lider al acestor organizații din regiunea Banatului, jurnalistul și scriitorul Dumitru Buțoi, care a reamintit din nou că debutul său literar s-a petrecut la Petroșani, cu aproape o jumătate de veac în urmăm, la Festivalul cultural ”Cântecul adâncului”. Tot domnia sa i-a premiat pe laureații ediției din 2023 a festivalului de poezie ”Eminescu-un vis în așteptare”, al cărui Mare Premiu i-a revenit Mirelei Cocheci, premiul I domnișoarei dr. Maria Anastasiu (de la Rm. Vîlcea), premiul II epigramistului, poetului și scriitorului David Valentin (de la Orăștie) iar premiul III scriitorului Vasile Dumitru (de la Cugir).

Neîndoielnic, emoția pozitivă și succesul acestui eveniment incumbă reeditarea unor astfel de necesare întâlniri de suflet, pentru minte, inimă și literatură!